Organ Pipe National Monument in Arizona na 11 jaar weer open

© iStockphoto

Organ Pipe Cactus National Monument, de enige plaats in de VS waar de enorme orgelpijpcactus groeit, ging 11 jaar geleden grotendeels dicht nadat er een ranger door een gewelddadig drugskartel was doodgeschoten. Nu is het park voor het eerst weer volledig toegankelijk.

Organ Pipe National Monument ligt in het uiterste zuiden van de staat Arizona en deelt een 45 kilometer lange grens met Mexico. De problemen begonnen in de jaren negentig van de vorige eeuw toen de grenscontroles in bewoonde gebieden strenger werden.

Drugshandelaren en mensensmokkelaars trokken naar natuurgebieden om hun illegale praktijken voort te zetten. Toen in 2003 een ranger werd doodgeschoten toen hij een gewelddadige drugsbende achtervolgde, werd zeventig procent van het park voor het publiek gesloten.

Strengere grenscontroles

In de jaren sindsdien is er hard gewerkt om de veiligheid in het park te verbeteren: er zijn observatietorens gebouwd, hekken om voetgangers tegen te houden geplaatst en barrieres voor voertuigen. Helaas hebben zowel de criminaliteit als de extra veiligheidsmaatregelen veel beschadigd in het toch al fragiele landschap.

De National Park Service is van mening dat het park nu weer veilig genoeg is om bezoekers in het hele park toe te laten, maar legt de beslissing bij de wandelaars zelf. Ze krijgen voldoende informatie om zelf te beslissen of ze ver het park, de backcountry, in willen trekken.

Extreem klimaat en landschap

Organ Pipe National Monument is sinds 1934 een beschermd natuurgebied. Naast de orgelpijlcactus (Organ Pipe Cactus) groeit er een groot aantal andere cactussen waaronder de reuze saguaro en bonte woestijnbloemen.

Ook komen er dieren voor die zich aangepast hebben aan het extreme landschap en klimaat: desert bighorn sheep, poema’s, kangoeroeratten, gieren, javelina’s (lijken een beetje op wilde zwijnen)…. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content