Opnieuw een zwarte dag op vakantiewegen in aantocht

© Getty Images/iStockphoto

Om met de auto naar een buitenlandse vakantiebestemming te rijden of terug naar huis te komen, wacht je best tot zaterdag na de middag of tot zondag. Dat zegt automobilistenclub VAB. Zaterdag 6 augustus maakt overigens veel kans om de drukste dag op de Europese verkeersassen van en naar de zon te worden van de hele zomervakantie.

Dat dit hoogstwaarschijnlijk een “zwart weekend” wordt, heeft drie redenen: komend weekend zijn er meer terugkerende vakantiegangers in heel Europa, daarnaast start het bouwverlof in het zuiden van Nederland, wat ook voor drukte zorgt op onze wegen richting het zuiden, en ten slotte zijn er de wegwerkzaamheden op de E19 Breda-Antwerpen, die extra oponthoud veroorzaken: vanaf vrijdagavond is daar in beide richtingen slechts één rijstrook beschikbaar.

Uit cijfers van VAB blijkt dat 6 op de 10 automobilisten het vertrekmoment aanpassen om files te vermijden. Opvallend is dat we om terug te keren vaker opteren voor een dag in het weekend (vrijdag tot zondag): 65 % voor de terugreis ten opzichte van 52 % voor de heenreis. Hierdoor zal er ook komende zondag drukker verkeer zijn op de Europese wegen dan de afgelopen weekends.

Oplossingen

De drie vaakst gebruikte oplossingen om vakantiefiles te voorkomen, zijn volgens een bevraging van VAB: op een werkdag vertrekken (28 %), ’s nachts rijden (21 %) en een rustige route kiezen (14 %).

In Frankrijk zullen de eerste files al in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 3 en 4 uur ontstaan. De grootste files komen we nog steeds tegen richting het zuiden, maar ook het terugkerende vakantieverkeer zal op diverse plaatsen stilstaan. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content