Opgegraven faraobeeld toch niet van Ramses II, maar van een andere farao

© AFP

Het reusachtige beeld van een farao dat onlangs nabij Cairo door een Duits-Egyptisch archeologenteam werd ontdekt en opgespit, is dan toch niet van de beroemde farao Ramses II.

Het reusachtige – acht meter hoge – beeld van een farao dat een week geleden nabij Cairo door een Duits-Egyptisch archeologenteam werd ontdekt en opgespit, is dan toch niet van de beroemde farao Ramses II. Dat blijkt uit het eerste onderzoek van het stabdbeeld.

Uit inscripties zou blijken dat het beeld jonger is en farao Psammzetich I weergeeft. Dat stelde in Cairo minister van oudheidkunde Chaled al-Enani, aangehaald door de nieuwssite al-Ahram.

Het beeld werd aangetroffen in het stadsdeel dat werd opgericht boven het restant van de antieke stad Heliopolis. Ramses II, bijgenaamd de Grote, stond bekend om zijn oorlogszucht en bouwdrift. Hij regeerde in de 13e eeuw v.Chr. 66 jaar lang over Egypte.

Psammetich I, stichter van de XXVIe dynastie, leefde in de 7e eeuw voor Christus en regeerde eveneens voor lange tijd: meer dan vijftig jaar. Hij heeft echter zijn naam niet mee in de geschiedenisboekjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content