Op trot: street food in de drie lekkerste steden van Japan

© Tokyo Street Food

De schrijvers van Tokyo Street Food bezochten verschillende steden in Japan, met elk hun eigen typische gerechten die je overal in kraampjes op straat kan vinden. Een overheerlijke gidstocht mét recepten doorheen Tokio, Osaka en Fukuoka.

Normaalgezien bezoeken schrijvers Tom Vandenberghe en Luk Thys één stad voor hun street food boekenreeks, maar dat kregen ze niet over hun hart toen ze halt hielden in Japan. ‘We zetten ook voet aan wal in Osaka en Fukuoka. En dat niet zonder reden. Deze steden zijn een echte meerwaarde op het gebied van street food in Japan.’ Het boek Tokyo street food is een mooie en water in de mond bezorgende neerslag van hun reis doorheen deze steden. Wij mogen je alvast een stukje uit het boek laten lezen en daarbovenop ook nog enkele recepten meegeven. Geniet van dit stukje Japan!

Tokio

Met 37 miljoen inwoners is Tokio de futuristische hypermoderne hoofdstad van de toekomst. Tokio is niet echt één stad maar een verzameling van 23 speciale wijken (centraal Tokio) met daaromheen randsteden. In 1923 werd Tokio getroffen door een van de zwaarste aardbevingen in de geschiedenis van Japan. Meer dan 140.000 mensen kwamen om en heel veel traditionele wijken werden vernield.

Aanvankelijk heette de stad Edo. In 1869 werd ze de hoofdstad van Japan, waar de keizer verbleef. Samen met Londen en New York is Tokio nu een van de grote financiële centra in de wereld. Sciencefictionstraatbeelden, neonlichten, het mekka van de popcultuur, een nachtleven om nooit moe te worden… De vermaarde Tsukiji market, gelegen aanTokyo Bay, is een microkosmos op zich en een van de grote attracties. Al een tijdje gaan geruchten dat men de market zou verplaatsen naar een nieuwe locatie.

Een simpel soepje met sterke, pure smaak. (Klik op de foto voor het recept.)
Een simpel soepje met sterke, pure smaak. (Klik op de foto voor het recept.)© .

Tokio heeft een van de hoogste concentraties aan restaurants ter wereld en de variatie is oneindig; je kunt je geen gerecht inbeelden of je zult het ergens in Tokio kunnen bestellen. Centraal Tokio, en meer bepaald Ginza, is het sushicentrum van de wereld. Het is er één groot eetfestijn. De stad met de meeste Michelinsterren ter wereld serveert de beste vis die je ooit zult eten.

Osaka

Osaka is de op twee na grootste stad van Japan en net als Tokio gelegen op het eiland Honshu. Osaka was heel even de hoofdstad van Japan, kort voordat het naburige Nara die rol overnam; het heette toen Naniwa, een naam die nog regelmatig opduikt.

Osaka werd zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog waardoor het volgens Lonely Planet weinig echte charme heeft. De charme zit hem echter in de mensen. Osaka krijgt in de verste verte niet het aantal bezoekers dat Tokio krijgt. Door de eeuwen heen is het altijd een centrum van handel geweest en heel zeker ook van etenswaren. Net door die underdogpositie zijn de mensen er misschien wel opener of gastvrijer dan in Tokio.

In Osaka is men minder punctueel dan in andere steden in Japan, je hebt het gevoel dat er meer mogelijk is. Flashy skycrapers, chique wijken naast gettoachtige wijken, arm en rijk naast elkaar, het voelt gewoon vrijer, losser.

Lokale streetfoodgerechten als okonomyaki, takoyaki en kushikatsu hebben hier hun thuisbasis. Het tegengewicht van de levendige streetfoodcultuur vind je in het eetconcept kappo, upmarket dining aan de toonbank van een restaurant. Osaka heeft meer Michelinsterren dan bijvoorbeeld Parijs.

Een heel populair gerecht in Japan dat als maaltijd geserveerd wordt met rijst en groentesalade. (Klik op de foto voor het recept.)
Een heel populair gerecht in Japan dat als maaltijd geserveerd wordt met rijst en groentesalade. (Klik op de foto voor het recept.)© .

Overdag verdubbelt het zijn inwoners door mensen die er gaan werken en wordt het ook de op een na grootste stad van Japan. Osaka komt werkelijk tot leven ’s nachts, als de locals buiten komen, eten, drinken en plezier beleven. Kuidaore, eten tot je erbij neervalt, is een veel gehoord gezegde in de stad.

Osaka is ook heel bekend om zijn komieken, die als ze eenmaal succes kennen, vaak naar Tokio verhuizen, waar de grote tv-studio’s zijn gevestigd. Osaka (en bij uitbreiding het hele Kansai-gebied waartoe de stad behoort) heeft een heel speciaal gevoel voor humor en een direct herkenbare intonatie. Na hun doorbraak en verhuizing naar Tokio gaan deze komieken hun dialect helemaal niet aanpassen, maar eerder nog sterker manifesteren.

Fukuoka

Deze bruisende en heel leefbare stad wordt soms ook het kleine broertje van Tokio genoemd en is de zesde stad van Japan. Fukuoka is ontstaan uit twee steden: Fukuoka en Hakata. Het oudste deel van de stad draagt nog steeds de oorspronkelijke naam Hakata.

Fukuoka is de stad waar de meeste yatai of eetkraampjes dagelijks uitrukken om tegemoet te komen aan de hongerige bezoekers. In de meeste steden van Japan zijn yatai compleet uit het straatbeeld verdwenen. Fukuoka is de uitzondering en het laatste bewijs van een levendige en traditionele streetfoodcultuur. Tot tien jaar geleden waren er nog driehonderd yatai, nu nog slechts honderdvijftig. Het aantal yatai neemt jaar na jaar af. Omdat ze zogezegd voor overlast zouden zorgen, worden ze tegenwoordig geweerd. Ik kan alleen maar hopen dat ze blijven bestaan. Om kennis te maken met deze geweldige yatai streetfoodcultuur moet je in de wijken Tenjin of Nagahama zijn.

Een erg typisch gerecht in de boterhammendoos (of 'bentobox') en een van de eerste gerechten die jonge Japanners op de basisschool leren koken. (Klik op de foto voor het recept.)
Een erg typisch gerecht in de boterhammendoos (of ‘bentobox’) en een van de eerste gerechten die jonge Japanners op de basisschool leren koken. (Klik op de foto voor het recept.)© .

Deze bruisende stad ligt op het eiland Kyushu en kan bogen op een mild klimaat. Het is de thuisbasis van het vermaarde baseballteam The Softbank Hawks en naar het schijnt komen de mooiste Japanse vrouwen uit Fukuoka. Culinair is het de basis van tonkotsu ramenbouillon, motsunabe is een lokale specialiteit van varkens- of runderingewanden en mentaiko (gemarineerde kabeljauweitjes) een veelvoorkomend ingrediënt.

Tokyo Street Food, Tom Vandenberghe, Luk Thys, Miho Shibuya en Tomoko Kaji (Uitgeverij Lannoo, € 22,50)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content