Op stap in Luxemburg: 20 adressen

© WVV

Bieren, kazen, bereide vleeswaren… De provincie Luxemburg biedt een waaier van heerlijke producten. De winkels zijn hier even verleidelijk als de rijke natuur, cultuur en erfgoed.

Bieren, kazen, bereide vleeswaren… De provincie Luxemburg biedt een waaier van heerlijke producten. De winkels zijn hier even verleidelijk als de rijke natuur, cultuur en erfgoed. 1. Het domein van Hottemme
Dit domein van 150 hectare, grenzend aan de Famenne, is het summum van natuurbescherming. De wandelaars genieten hier van het prachtig onderhouden park, dichte bossen en bloeiende weiden, met een grote variatie aan planten en dieren. Te beginnen bij de in Wallonië steeds zeldzamer wordende orchideeën, vlinders, vogels, zoogdieren, reptielen en amfibieën die worden beschermd door het programma ‘Natura 2000’. Ook de tentoonstelling over de plaatselijke flora en fauna is een must.

Domaine de Hottemme, Tour 58, 6941 Heyd

2. Durbuy Wie even weg wil van de drukte op de Place aux Foires in Durbuy, kan terecht in de Rue Eloy, waar de handelaars een nieuwe dynamiek creëren. Zo komen we vanzelf uit bij ‘La Marotte’, gebaseerd op een origineel drieledig concept. De eerste ruimte, die al 17 jaar bestaat, heeft een ruim aanbod van vintage, met allerlei producten uit de jaren 1950-1970 (lampen, kruiken, glazen, keukengerei, emailborden, tafelkleden, gadgets…). Een tweede zaak is gespecialiseerd in snoepgoed (de cuberdons zijn om weg te smelten). In een derde ruimte is een klein café, met onder meer de zeldzame Café Liégeois. Te midden van dat alles pronkt een aangenaam en zonnig terras. “Het idee is dat je vrij rondwandelt door de verschillende ruimtes, relax, met een koffietje in de hand,” zegt Carine Tihon.

La Marotte, rue Eloy 15, 6940 Durbuy

3. Eglise Saint-Etienne
In Waha, een dorpje nabij Marche, staat een mooie kapel uit 1050 in de voor het Maasbekken zo typische romaanse stijl. De in 2004 aangebrachte glasramen zijn van de hand van Jean-Michel Folon. De Belgische kunstenaar liet zich inspireren door het leven van Saint-Etienne, dat hij op zeer poëtische wijze interpreteerde. In het kerkje heerst een magische sfeer, vooral wanneer de zon door de wolken priemt.

Chapelle Saint-Etienne, place de l’Eglise, 6900 Waha

4. Marché en Famenne
In de zomer is er in het centrum van Marche om de andere vrijdag een markt met allerlei ambachtelijke en streekgebonden producten. Biologische groenten, honing, kazen, vleeswaren, bieren… worden hier met veel passie aan de man gebracht.

Marche en Famenne, Place du roi Albert 1er, 6900 Marche-en-Famenne

5. Smaken van hier en elders
‘Saveurs d’ici et d’ailleurs’ is een aantrekkelijke, gezellige winkel met een aanbod dat vooral bestaat uit lokale, biologische producten, vaak met het fair trade-label. Tijdens de lunch kun je terecht in het kleine restaurant voor een dagschotel, quiches, boekweitpannenkoeken en verse salades. De Belgische en andere producten van de eerlijke handel brachten ons alvast het water in de mond.

Saveurs d’ici et d’ailleurs, rue Saint-Laurent 1, 6900 Marche-en-Famenne, tel. 084 31 13 09

6. Mon Nouny Vert
Ook hier ligt het accent op fair trade. Deze mooie, gloednieuwe winkel biedt producten van Europese of maatschappelijk verantwoorde origine. Decoratie, sieraden, papierwaren, serviesgoed…, aangevuld met leuke cadeau-ideeën die opvallen door hun kleurrijke vormgeving. Wij werden alvast verliefd op de lampen en kussens van Mademoiselle Dimanche en de producten van het Luikse merk Octopurs.

Mon Nouny Vert, rue du Commerce 18, 6900 Marche-en-Famenne
www.monnounyvert.com

7. Bergerie des chênes
Zin om op adem te komen en heerlijk voluit te relaxen? Deze gîte de charme biedt authentieke wellnes-arrangementen. Massages, body wellness, behandeling van handen en voeten, huidverzorging… Kortom, alles wat bijdraagt tot rust en sereniteit.

Bergerie des Chênes, Habaru 5, 6860 Assenois, tel. 063 44 62 02
www.labergeriedeschenes.com

8. Boekendorp
Redu viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. In 1984 werd hier de eerste markt van zeldzame boeken en tweedehandswerken georganiseerd. Vandaag telt het charmante dorpje zo’n twintig boekhandels, aangevuld met vele artisanale ateliers (vergulden, inbinden, gravure). De Nacht van het boek is al voorbij, maar aarzel vooral niet om ook op andere momenten in deze boekhandels te gaan snuisteren. De handelaars zullen je met plezier verwelkomen. Op de website van La Maison du Tourisme vind je een lijst van alle handelaars.

Maison du Tourisme du Pays de la Haute Lesse, Place de l’Esro 60, 6890 Redu
www.redu-villagedulivre.be
9. Uitstapjes te paard
De prachtige heuvels rondom Redu, in de Haute Lesse, zijn het ideale terrein voor wandelaars. Behalve te voet kun je dit gebied ook te paard verkennen. De provincie Luxemburg stippelde speciaal voor paardenliefhebbers tientallen ruiterpaden uit. Le Relais de la Lesse pakt bovendien uit met groepsuitstapjes in de natuur met paarden aangepast aan het niveau van elke ruiter. De Toeristische Federatie van Belgisch Luxemburg heeft ook een brochure en een website met informatie voor paardenliefhebbers.

Fédération touristique du Luxembourg belge, rue de l’église 15, 6980 La Roche-en-Ardenne, tel. 084 22 09 49
http://horse.ftlb.be

Relais de la Lesse, Rue Falloise 107a, 6921 Chanly, tel. 0477 241408
www.lerelaisdelalesse.be


10. Familiewandelingen Wandelen in gezinsverband? Een geweldig idee! Om al te lange of te moeilijke trajecten te vermijden, selecteerde La maison du tourisme du Pays d’Ourthe et Aisne 12 routes afgestemd op gezinnen met kinderen. Wandelingen van 3 tot 8 km, op vlak of glooiend terrein, in bossen en langs rivieren… Kortom, voor elk wat wils.
Verkrijgbaar in alle toeristische diensten van de streek.

Tel. 086 21 35 00
www.ourthe-et-aisne.be

11. Epicerie du Centre
Deze kleine kruidenierszaak wil weer aanknopen bij de lokale buurtwinkels van weleer en biedt een ruim gamma lokale en biologische producten. Groenten, verse kazen, zuivel, brood, koekjes, jam, honing, meer dan 30 soorten lokale bieren en een wijn uit Torgny, de meest zuidelijke punt van de provincie. Tot slot is er nog een afdeling lichaamsverzorging en onderhoudsproducten.

Rue Lucien Burnotte 13, 6840 Neufchâteau

12. Gaume Jazz Festival
Het Gaume Jazz Festival wordt steeds bekender in heel België, dankzij de programmering van echte jazzsterren, aangevuld met verrassende jonge talenten. Michel Jonasz, Enrico Pieranunzi, Steve Houben, Francesco Bearzatti, Majid Bekas, Manu Hermia… Tijdens deze 30ste editie zullen er meer dan 20 groepen aantreden, met 130 muzikanten uit 18 verschillende landen. Pure jazzgroepen (swing, bebop), maar ook fusion (funk, electro, blues, fanfares…) zijn te bewonderen op de vijf podia van het Cultureel Centrum van Rossignol-Tintigny en het kasteelpark. Daarnaast zijn er jazzworkshops voor volwassenen, jongeren en kinderen.

Gaume Jazz Festival, rue de Marbehan, 6730 Rossignol. Tel. 063 41 22 81
www.gaume-jazz.com

13. Marché fermier d’Orgeo
La ferme du Bijou van Marie-Christine Ansay schakelde al in 1997 over op de biologische teelt, lang voor de trend van de duurzame, CO2-vrije productie. De productie bestaat uit kazen van rauwe koeienmelk met kruiden, brandnetel, mosterd en komijn… Sinds 2001 is er ook een boerenmarkt op het terrein, met een waaier van groenten, brood en kazen van kleine lokale producenten.

Elke zaterdag van 16 tot 19 uur. Rue de Notre Dame 18, 6880 Orgeo, tel. 061 41 16 30

14. Tabakmuseum Vincent en Gaëtane Manil zijn gefascineerd door de Semois-tabak. In Corbion, een dorpje vlakbij Bouillon, hebben zij hun werkplaats met bijbehorend museum. Hun tabak wordt nog op geheel traditionele, ambachtelijke manier vervaardigd. Zij vertellen alles over de verre oorsprong van de tabaksplant en de bloei van de plant in deze streek, tot en met de verwerkingsfasen van de tabak. De oude machines uit 1900 zijn hier nog steeds in gebruik.

Musée Tabac Semois, Rue du Tambour 10, 6838 Corbion, tel. 061/46 81 29
www.tabac-semois.com

15. Straatkunstenfestival
‘Folles Bestioles et Drôles de Bricoles’ is het thema van de 41ste editie van het straatkunstenfestival van Chassepierre. Dit jaar staat het festival in het teken van de vernieuwing, met tal van originele creaties, en dat alles in een vrolijke, gemoedelijke sfeer. De gezelschappen zijn afkomstig uit België, Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië.

Festival International des Arts de la Rue, 23 en 24 augustus, Chassepierre, tel. 061 31 45 68
www.chassepierre.be

16. Parcours Servais
Schrijver en striptekenaar Jean-Claude Servais is verliefd op de Gaume. Hij kent de streek op zijn duimpje, want hij woont er en doorkruist het gebied al vele jaren. Hij verwerkt ook veel landschappen, gezichten, monumenten en gebouwen in zijn verhalen. Via het ‘Parcours Servais’ tussen Florenville en Jamoigne (woonplaats van de kunstenaar) kun je nu ook het platteland dat hem inspireerde verkennen. Langs het parcours staan afbeeldingen van zijn iconische personages, een beeld van Tendre Violette en informatieborden over de vogels. Via QR-codes maak je kennis met anekdotes en animaties op basis van de creaties van Servais. In het Centre d’Interprétation du Paysage de la Lorraine gaumaise in Florenville is er ook nog een tentoonstelling van zijn tekeningen.

www.parcours-servais.be
Centre d’Interprétation du Paysage de la Lorraine gaumaise, Esplanade du Panorama 1, 6820 Florenville, tel. 061 31 12 29

17. Abdij van Orval De abdij van Orval dateert uit 1070. Ze werd verwoest tijdens de Franse Revolutie. In 1926 werd ze uiteindelijk heropgebouwd in een mix van romaans geïnspireerde stijlen en art deco. De twee symbolen, de forel en de gouden ring, verwijzen naar een legende. Zo zou de opperleenvrouw Mathilde van Toscane in het begin van de elfde eeuw haar trouwring verloren hebben in een bron. Een forel zou opgesprongen zijn om de ring meteen terug te geven. De fontein van Mathilde kan nog altijd aanschouwd worden bij een bezoek aan de sfeervolle ruïnes. Het enige overgebleven gebouw van de oude abdij werd gerestaureerd in 2011 en huisvest nu een tentoonstelling over het brouwen van het bier van Orval. De brouwerij kan alleen worden bezocht tijdens de opendeurdagen in september. Het evenement is echter al volgeboekt. De liefhebbers van het unieke trappistenbier kunnen zichzelf troosten in het restaurant ‘A l’Ange Gardien’ waar exclusief de groene Orval van het vat wordt geserveerd. Santé!

Abbaye d’Orval, à 6823 Villers-devant-Orval, tel. 061 31 10 60
www.orval.be

18. Le Batifol Alleen wie de Semois is afgevaren in een kajak, heeft deze streek echt leren kennen. Het is dan ook heerlijk varen op de rivier langs de prachtige natuur. Bekende bestemmingen zijn Lacuisine of Chassepierre, maar je kunt nog verder peddelen als je daar zin in hebt. Ideaal voor een uitstap met familie of vrienden. Geen enkele ervaring vereist. Regenachtige dagen zowel als te droge periodes zijn te mijden.

Kayaks et Canoës ‘Batifol’, Pont St Nicolas 1B, 6810 Chiny-sur-Semois, tel. 0476 27 54 75
www.kayaklebatifol.be

19. Apérokiosque Elke zondagmiddag is Virton het toneel van de Apérokiosque. Allerlei mensen komen dan samen om rond hoge tafels bij te praten en te luisteren naar goede muziek, onder het genieten van een Orval, wat paté gaumais en lokale kaas.

Elke zondag vanaf 11 uur, Grand Rue, 6760 Virton, tel. 063 57 61 40

20. Les chocolats d’Edouard Welkom in het chocoladeparadijs van Edouard Bechoux in Florenville. Hier vind je chocolade in duizend variëteiten: pralines, gebakjes, taarten, makarons, chocolademelk, smeerpasta… En natuurlijk artisanaal bereide ijsjes en sorbet. Hier komt iedereen aan zijn trekken. De klassieker van het huis? Een dessert op basis van pure chocolademousse, gember, biscuit en génoise. De echte chocoladefreaks kunnen op zaterdagmorgen een workshop volgen, om nog meer te leren en vooral nog meer te leren genieten van dit hemelse product.

Place Albert 1er 36, 6820 Florenville
www.leschocolatsdedouard.com


Marie Dosquet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content