Op safari

Aan het begin van de twintigste eeuw was een safari naar het onbekende Afrika enkel weggelegd voor rijke avonturiers uit Europa en Amerika. Ze trokken vooral ‘op safari’ om te jagen op grote, exotische dieren zoals olifanten, leeuwen en neushoorns. Dat jagen is ondertussen verboden, maar de romantiek van ‘op safari gaan’ is nog altijd springlevend. Niet voor niets zijn de laatste jaren trouwsafari’s zo populair.

Soorten safari’sBij een safari denken de meeste mensen aan een tocht door de Afrikaanse natuur in een open jeep onder leiding van een gids. Dat is nog altijd een geliefde manier om het wild te observeren, maar er bestaan veel meer mogelijkheden zoals een safari in een luchtballon of zelfs op de fiets.

Het ontstaan van de safariSafari komt oorspronkelijk van het Arabische woord ‘safar’ dat reizen betekent. In het Swahili werd het verbasterd tot het woord ‘safari’. Aanvankelijk bedoelde men in Europa met ‘op safari gaan’ op groot wild gaan jagen in Afrika. Tegenwoordig ga je het wild observeren en fotograferen.

Tips voor een geslaagde safari
Net als iedere reis vraagt ook een safari in Afrika de nodige voorbereiding. Enkele tips voor thuis en onderweg om je safari vlekkeloos te laten verlopen.

Safaribestemmingen

Kruger National Park in Zuid Afrika
Niets staat meer symbool voor de Zuid-Afrikaanse natuur dan het Kruger Park. Met meer dan twee miljoen hectare is het Zuid-Afrika’s beroemdste wildpark. Het beroept zich erop de grootste variatie aan wild in heel Afrika binnen zijn grenzen te hebben, waaronder de beroemde Big Five en maar liefst 500 soorten vogels.

Serengeti National Park in Tanzania
Serengeti komt van het Swahili woord ‘Siringitu’ en betekent ‘de plaats waar het land altijd doorloopt’. Het park is het grootste wildreservaat ter wereld en staat vooral bekend om de grote trek van miljoenen gnoes, zebra’s en gazellen.

Amboseli National Park in Kenia Amboseli behoort tot de mooiste gebieden in Oost-Afrika en is wereldberoemd geworden door het boek ‘Snow on the Kilimanjaro’ van Ernest Hemingway, die er in de jaren ’50 ging jagen op neushoorns en leeuwen.

Masai Mara National Reserve in Kenia
Masai Mara National Reserve is het bekendste en meest bezochte wildpark van Kenia. Het is het leefgebied van de Masai en staat bekend om zijn overvloed aan wild. Hier leven de grootste populaties leeuwen, maar ook luipaarden en cheeta’s komen veel voor. Het reservaat vormt één groot ecogebied met het Tanzaniaanse Serengeti National Park.

Okavano Delta in Botswana
De Okavango Delta is niet alleen de grootste delta ter wereld, het is tegelijk een soort magische Tuin van Eden. Een tocht in een traditionele kano over een van de vele kristalheldere riviertjes is een onvergetelijke ervaring.

Victoria Falls in Zambia en Zimbabwe
Een park van alles bij elkaar niet eens 7.000 hectaren, lijkt de moeite niet waard. Zeker niet in het onmetelijke Afrika. Maar toch horen het Mosi-Oa-Tunya en het Victoria Falls National Park tot de plekken die de Verenigde Naties beschermen als Erfgoed van de Wereld. Het is dan ook een spectaculair gezicht wanneer de rustig voortkabbelende Zambezi plotseling zijn duivels ontbindt en met kolossaal geweld in een kloof van 1800 meter breed 100 meter naar beneden stort langs de zwarte basalten rotswanden.

Virunga National Park in Congo en RwandaHet oosten van Congo waar Virunga ligt is op dit moment veel te onveilig om heen te reizen, maar we vermelden dit park toch omdat hier de laatste berggorilla’s ter wereld leven, omdat het het oudste nationale park van Afrika is, omdat België zo nauw verbonden is met Congo en omdat de natuur hier zo onvoorstelbaar mooi is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content