Op roadtrip in Spanje: vijf geheime plekken om bij weg te dromen

Spanje is zoveel meer dan het land van costa's en tapas. De natie telt geheime adresjes bij de vleet, weg van de platgetreden paden. Een kleine selectie vind je in het nieuwe boek Los Little Escapos. Vamos!

Op roadtrip in Spanje: vijf geheime plekken om bij weg te dromen
La Muralla Roja © Getty

Als curator van het goede leven weet reisblogger Maartje Diepstraten precies wat de beste logeer- en eetplekjes zijn in Spanje. De oprichtster van de reisblog Barts Boekje (Maartje kreeg ooit de bijnaam "Bart" van haar vader) reist de wereld rond, maar heeft haar hart toch vooral verloren aan Spanje. Ze bundelde haar beste slaap- en eetadressen in een nieuw boek: Los Little Escapos. Maartje geeft exact 52 Spaanse logeerplekken prijs, eentje voor elk weekend van het jaar, met telkens drie geweldige restaurants of bars in de buurt. Hier krijg je een voorsmaakje van hoe ontsnappen naar Spanje eruitziet.

Los Little Escapos, Maartje Diepstraten, Uitgeverij Spectrum, 22,5 euro.

Hotel Casbah - Formentera © .

Naar Formentera, het kleine buureiland van Ibiza, ga je niet om de bloemetjes buiten te zetten. Het eiland bekoort met andere troeven: rust, de azuurblauwe stille zee en de hagelwitte stranden. Je komt er het snelst met de veerboot vanuit Ibiza en slapen doe je als het even kan bij het sympathieke Hotel Casbah, centraal op het eiland. Het is hier zo fijn vanwege de opbouw van het hotel: laagbouw waarbij iedere kamer een huisje is rond het zwembad, zodat er een minidorp ontstaat. Doordat het hotel omrand wordt door bomen, voelt alles heel intiem aan. Terwijl je wel binnen vijf minuten op Playa Migjorn staat, het hoofdstrand van Formentera.

Hotel Casbah Lugar Platja de Migjorn S/N, Sant Francesc Xavier, Formentera

www.hotelcasbahformentera.com

Finca Lagarto - Monda © .

Witte bergdorpen te over in het prachtige Andalusië. Het duizend jaar oude dorp Monda - in het binnenland van de provincie Málaga - is er een van. De bergtop ligt op 500 meter hoogte en niet ver daaronder, een klein kwartier lopen, vind je de kleine camping van Finca Lagarto. Klein, ja: er zijn slechts vier kampeerplaatsen. Dat geeft niks, want dat houdt het exclusief. Het mooiste logeerplekje van de vier is de 'Loving Nature' saharatent. Een tweepersoonsbed, een eigen buitenkeuken, twee terrassen, een buitendouche en lange warme Spaanse nachten onder een oude olijfboom. Het perfecte scenario na een bloedhete dag: afkoelen in het zwembad, een gemeenschappelijke barbecue houden en afsluiten bij het kampvuur.

Finca Lagarto Ctra. de Cerro Gordo S/N, Monda, Málaga.

www.fincalagarto.com

El Gigante - Sevilla © .

Ben je in Sevilla, ga dan zeker eens naar de kleurrijke bar El Gigante. Dit is zo'n plek waar de atmosfeer heel relaxed is, met een komen en gaan van hippe vogels. Het laidback adres met de vriendelijk personeel is precies zo'n fijne studentenbar waar je een snelle hap eet, een biertje drinkt en goedgemutst weer naar buiten loopt.

El Gigante Alameda de Hércules 17, Sevilla

www.facebook.com/pg/Gigantebar

Dulce de Leche - Valencia © .

Banketbakker Dulce de Leche is een begrip in Valencia en ver daarbuiten, ook onder toeristen. Er is geen enkele reisblogger die Dulce de Leche niet al een paar keer getipt heeft. Aan de andere kant zit je er ook nooit níet naast een local met een boek, een gezellige baby in de kinderwagen en/of een goede vriend. Een allemans-favoriet dus, de pastelería die Dulce de Leche is. Terecht ook! Het Dulce de Leche boutique café - de originele Dulce de Leche zit wat verderop in de stad - vind je in de wijk Russafa en je eet er oprecht de lekkerste en meest goddelijk ogende taarten en broodjes en scones en muffins van allemaal. En de buurt lonkt. Je zoete koek of hartige taart meenemen naar het park is een goed plan.

Dulce de Leche (Boutique Café Pastelería) Carrer de Jesús 71, Valencia

www.pasteleriadulcedeleche.com

La Muralla Roja - Calpe © .

Wie foto's van dit waanzinnige project van architect Ricardo Bofill ziet, verwacht een onbereikbaar oord ergens in Californië, of in de buurt van Miami, of Mexico misschien. Niets is minder waar: dit fotogenieke roze adres staat gewoon aan de rand van Calpe, een Spaans vissersdorp op een klein uur rijden van Alicante. Ronddwalen langs de muren, een trap beklimmen én natuurlijk een fotosessie voor Instagram-faam is een heerlijke afwisseling met je stranddagen. Al moet je daar wel even je stoute schoenen aantrekken: De Roze Muur is namelijk een privéverblijf. Het labyrint bevat vijftig appartementen, maar gelukkig ook een Airbnb. Daar slaap je bij superhost Viktoria in een modern, kleurrijk gedecoreerd appartement.

La Muralla Roja Partida Manzanera, 3, Calpe, Alicante

www.airbnb.be/rooms/1482982