Op één dag twee unieke vogelsoorten waargenomen in het Zwin

Roodkeelnachtegaal

In het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist zijn twee zeldzame vogelsoorten geringd: een roodkeelnachtegaal en een witkeelgors.

Het gaat om unieke vogels, want beide soorten werden nog maar één keer eerder waargenomen in België. Dat meldt de provincie West-Vlaanderen.

Om 10 uur werd de roodkeelnachtegaal aangetroffen en geringd. In december 2019 werd al eens een roodkeelnachtegaal waargenomen in Wallonië, maar die werd dood gevonden, gevangen door een kat. Het is volgens de provincie dus de eerste keer dat een levend exemplaar wordt waargenomen in België.

Even later hing er een witkeelgors in de netten van de vogelringers. Ook deze soort werd nog maar één keer geobserveerd in België. Zelfs voor een internationale luchthaven voor trekvogels als het Zwin, is het ringen van deze twee zeer zeldzame vogels ‘hoogst uitzonderlijk’, aldus de provincie.

Witkeelgors
Witkeelgors© Getty Images

De roodkeelnachtegaal is een zangvogel die broedt in Siberië en overwintert in Zuidoost-Azië. In Europa is het een extreem zeldzame dwaalgast. Het verspreidingsgebied van de witkeelgors is Noord-Amerika. Om alle vogelliefhebbers te laten meegenieten van deze uitzonderlijke vangst gaat Het Zwin Natuur Park maandag en dinsdag uitzonderlijk open om vogelkijkers de kans te geven deze vogel in de natuur te bewonderen.

Nog tot 8 november worden in het Zwin dagelijks vogels geringd in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Op die manier kan er veel geleerd worden over de trektochten van vogels. In 2019 werden in totaal ruim 6.000 vogels geringd in de periode augustus-oktober.

Partner Content