Op Argentijns avontuur in Mendoza

© Thinkstock

In de schaduw van de Andes ligt Mendoza, de hemel op aarde voor wijnliefhebbers en actieve enthousiastelingen.

Wildwaterraften op de Mendozarivier, fietsen van wijngaard naar wijngaard, de hoogste top beklimmen van het westelijk halfrond en te paard door de uitlopers van de Andes. Het kan allemaal in Mendoza, een provincie in het westen van Argentinië op een spreekwoordelijke steenworp van Santiago, de hoofdstad van buurland Chili.De Mendoza streek is ontegensprekelijk de wijnstreek bij uitstek van Argentinië. Met 300 dagen zon per jaar rijpen de Malbec druiven optimaal. Maar liefst 80 procent van de Argentijnse wijn komt van de licht hellende bodems in de schaduw van het Andesgebergte.

Het glooiende landschap leent zich uitstekend om met de fiets te verkennen. De grootste concentratie wijnmakers bevindt zich in het stadje Maipú. Door het grote aantal bodega’s (wijnhuizen) en casa de campo’s (herbergen) is dit de perfecte uitvalsbasis voor een fietstochtje langs de vele wijngaarden en proeverijen.

Rafting
Wie toe is aan iets stevigers, vindt zijn gading 70 kilometer westelijker. In het plaatsje Potrerillos komen verschillende stromen uit het gebergte samen wat het tot een ideale uitvalsbasis maakt voor raftingexpedities.

In de warme maanden (bij ons de wintermaanden) stelt de stroming door het vele smeltwater adrenalinezoekers niet teleur. In de koudere maanden loopt de rivier rustiger. Al blijft er stuurwerk nodig om de rotsformaties te ontwijken.

De Aconcagua
In het Potrerillos Park bieden verschillende organisaties een zip-line parcours, mountainbikes, wandelritten te paard en klimexpedities voor elk niveau aan. Voor de meer ervaren klimmers is er de Aconcagua, één van de Zeven Toppen, de hoogste bergen van de zeven continenten.

Met 6962 meter is de Andesreus de hoogste top in Zuid-Amerika maar met de juiste omkadering ligt de top in het bereik van iedere ervaren en gemotiveerde bergwandelaar. De beklimming stelt weinig technische problemen maar de hoogte, extreme koude en ijzige winden maken het soms de allerbeste bergwandelaar moeilijk. (LG)

Een achtste editie van de Argentinië reisgids van Lonely Planet wordt vanaf eind augustus in de winkel verwacht. Een online versie is nu al in pdf-formaat beschikbaar.

Bikes & Wines organiseert fietstochten in Maipú. Argentina rafting organiseert meer dan rafting alleen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content