Elk jaar zet het Oostenrijks Toeristenbureau een cultureel jaarthema in het daglicht. Dit jaar is dat "achitectuur en identiteit".

De Oostenrijkse architectuur heeft veel te bieden: een mix van historische, traditionele gebouwen en actuele, futuristische bouwprojecten. De traditie ontmoet het heden, een unieke combinatie, die Oostenrijk zijn kenmerkende karakter geeft en de identiteit van het land vormt.

Het culturele erfgoed is onlosmakelijk verbonden met ons identiteitsgevoel. Historische gebouwen zijn zaken die niet vervangen of verplaatst kunnen worden. Oostenrijk bezit hiervan heel wat voorbeelden uit zijn geschiedenis: de schitterende kastelen uit de barok, de jugendstilgebouwen die het stadsbeeld bepalen, de vele middeleeuwse burchten en de beroemde werelderfgoedplaatsen.

Modern en oud

Maar ook moderne bouwkunst draagt bij aan de identiteit. In Wenen is het MuseumsQuartier een goed voorbeeld van een geslaagde combinatie tussen oude en nieuwe architectuur. De voormalige keizerlijke stallen zijn aangevuld met moderne gebouwen. De moderne architectuur heeft dit historische ensemble nieuw leven ingeblazen.

Niet alleen in Wenen is de combinatie van geschiedenis en tijdgeest goed gelukt. Sinds Graz in 2003 culturele hoofdstad van Europa was, wordt het stadsbeeld hier bijvoorbeeld verrijkt met de 'Friendly Alien' -- zoals het Kunsthaus Graz genoemd wordt -- en het Mur-eiland.

In Salzburg waakte eeuwenlang alleen de vesting Hohensalzburg over de barokke gebouwen van de Mozartstad. Maar tegenwoordig deelt de vesting deze taak met het futuristische museum voor moderne kunst, dat in 2004 geopend werd op de Mönchsberg.

Linz laat zien dat de architectuur een stad of een hele regio een nieuw imago kan verschaffen. Het Lentos Kunstmuseum, het toekomst- en technologiemuseum Ars Electronica en het nieuwe muziektheater hebben daartoe een wezenlijke bijdrage geleverd, zonder de culturele wortels van de regio uit het oog te verliezen. (MS)

Meer informatie

Architectuur highlights in Oostenrijk

Elk jaar zet het Oostenrijks Toeristenbureau een cultureel jaarthema in het daglicht. Dit jaar is dat "achitectuur en identiteit". De Oostenrijkse architectuur heeft veel te bieden: een mix van historische, traditionele gebouwen en actuele, futuristische bouwprojecten. De traditie ontmoet het heden, een unieke combinatie, die Oostenrijk zijn kenmerkende karakter geeft en de identiteit van het land vormt. Het culturele erfgoed is onlosmakelijk verbonden met ons identiteitsgevoel. Historische gebouwen zijn zaken die niet vervangen of verplaatst kunnen worden. Oostenrijk bezit hiervan heel wat voorbeelden uit zijn geschiedenis: de schitterende kastelen uit de barok, de jugendstilgebouwen die het stadsbeeld bepalen, de vele middeleeuwse burchten en de beroemde werelderfgoedplaatsen.Modern en oud Maar ook moderne bouwkunst draagt bij aan de identiteit. In Wenen is het MuseumsQuartier een goed voorbeeld van een geslaagde combinatie tussen oude en nieuwe architectuur. De voormalige keizerlijke stallen zijn aangevuld met moderne gebouwen. De moderne architectuur heeft dit historische ensemble nieuw leven ingeblazen. Niet alleen in Wenen is de combinatie van geschiedenis en tijdgeest goed gelukt. Sinds Graz in 2003 culturele hoofdstad van Europa was, wordt het stadsbeeld hier bijvoorbeeld verrijkt met de 'Friendly Alien' -- zoals het Kunsthaus Graz genoemd wordt -- en het Mur-eiland. In Salzburg waakte eeuwenlang alleen de vesting Hohensalzburg over de barokke gebouwen van de Mozartstad. Maar tegenwoordig deelt de vesting deze taak met het futuristische museum voor moderne kunst, dat in 2004 geopend werd op de Mönchsberg. Linz laat zien dat de architectuur een stad of een hele regio een nieuw imago kan verschaffen. Het Lentos Kunstmuseum, het toekomst- en technologiemuseum Ars Electronica en het nieuwe muziektheater hebben daartoe een wezenlijke bijdrage geleverd, zonder de culturele wortels van de regio uit het oog te verliezen. (MS)Meer informatieArchitectuur highlights in Oostenrijk