Oostende wint Prijs voor de Laagste Drempel

© iStockphoto

De kuststad Oostende wint de tweejaarlijkse “Prijs voor de Laagste Drempel” van het Netwerk tegen Armoede.

Die prijs, een symbolisch beeldje, wordt uitgereikt aan een vrijetijdsaanbieder die ‘bijzondere inspanningen’ levert om het vrijetijdsaanbod toegankelijk te maken voor mensen in armoede.

“Oostende won dankzij inspanningen op verschillende domeinen”, verduidelijkt coördinator Frederic Vanhauwaert (Netwerk tegen Armoede). “Er is het succesvolle initiatief van ‘Kunstkans’, ‘Cultuurkans’ en ‘Sportkans’, waarmee honderden gezinnen in armoede de kans krijgen om hun kinderen in te schrijven in sportclubs, de kunstacademie en veel andere aanbieders.”

De Uitpas

Daarnaast is Oostende één van de nieuwe UITPAS-regio’s en wordt het volledige aanbod binnenkort daaronder aangeboden. Die UiTPAS is een vrijetijdskaart die mensen aanzet om meer aan cultuur- en vrijetijdsactiviteiten deel te nemen, vooral mensen die het financieel moeilijk hebben.

Tot slot werd de inzet geprezen van verschillende organisaties, van hulpverlening tot sociaal-artistieke projecten, om Oostende voor elke inwoner tot een culturele en ontspannende stad te maken.

Terechte winnaar

Vanhauwaert merkt op dat het recht op vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede even essentieel is als andere grondrechten. “Oostende is daarom de terechte winnaar, omdat het niet alleen financiële drempels probeert weg te werken, maar ook inspanningen doet om mensen actief naar vrijetijdsactiviteiten te leiden en er zich thuis te laten voelen. Mensen in armoede leven vaak sociaal geïsoleerd door een gebrek aan inkomen en zelfvertrouwen.”

Oostende werd verkozen door mensen met armoede-ervaring uit zestig verenigingen waar armen het woord nemen en aangesloten zijn bij het Netwerk tegen Armoede.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content