Oost-Vlaanderen krijgt er 400 kilometer bewegwijzerde wandelroutes bij

© Belga

Het zuiden van de Vlaamse Ardennen wordt tegen volgend jaar verder uitgebouwd tot een aaneengesloten wandelgebied. Ook het wandelnetwerk “Kalkense Meersen – Donkmeer”, krijgt een uitbreiding, samen goed voor 400 kilometer wandelpaden.

In september 2015 opende in het Donkmeer (Berlare) de eerste fase van het wandelnetwerk ‘Kalkense Meersen – Donkmeer’. “Na voltooiing van het Sigmaplan in 2017 krijgen ook de sigmagebieden Wijmeers en Kalkense Meersen hun beloofde wandelnetwerk, met zestig kilometer aan prachtige wandelwegen, op het grondgebied van de gemeentes Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen”, zegt woordvoerder Steven De Backer (Toerisme Oost-Vlaanderen). “Het totale netwerk ‘Kalkense Meersen – Donkmeer’ zal zo’n 160 kilometer aan wandelpaden omvatten. De Kalkense Meersen tellen 800 hectare aaneengesloten en bloemrijke graslanden, doorsneden met sloten en grachten en bevolkt door tal van amfibieën en watervogels.

In de Vlaamse Ardennen krijgt het wandelnetwerk ‘Getuigenheuvels’ vanuit Brakel een oostwaartse aansluiting op het wandelnetwerk ‘Pajottenland’ in de buurt van Geraardsbergen. “Het nieuwe netwerk maakt meteen ook een sprong noordwaarts, richting Zwalm”, gaat De Backer verder. “Zo komen er in een klap meer dan 300 km aan nieuwe wandelpaden bij en worden de Vlaamse Ardennen onmiskenbaar op de kaart gezet als Oost-Vlaanderens topbestemming voor ongebreideld wandelplezier.” Het aanbod wordt er meer dan verdubbeld en wordt verdeeld over twee nieuwe wandelnetwerkkaarten. Samen met het netwerk ‘Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen’ dekken deze netwerken zowat de helft van de hele regio.

Toerisme Oost-Vlaanderen investeert meteen ook in inspiratiegidsen en een belevingsgids voor de Vlaamse Ardennen, met kind- en gezinsvriendelijke wandelroutes rond de thema’s wielercultuur, kunst, erfgoed, gastronomie en bier. In de wandelgebieden worden ook uitkijkpunten en picknickbanken geplaatst.

De middelen (260.000 euro) voor de wandelnetwerken komen van het toeristisch impulsprogramma “Fiets en Wandelnetwerken” (Toerisme Vlaanderen). (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content