Onze-Lieve-Vrouwekathedraal wordt gratis toegankelijk voor inwoners provincie Antwerpen

© iStockphoto

De Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal viert dit jaar het einde van vijftig jaar restauratiewerken en wil dat in stijl doen.

In juni vonden er al twee feestelijke concerten van deFilharmonie plaats en deze zomer en in het najaar volgt de presentatie van de afgeronde werkzaamheden aan het grote publiek tijdens onder meer de Nacht van de Kerken en Open Monumentendag, wanneer uitzonderlijk ook de tuin van de kathedraal toegankelijk zal zijn. In ruil voor de bijdrage die de provincie Antwerpen aan de restauratie leverde, mogen haar inwoners vanaf volgend jaar gratis het gebouw bezoeken.

De operatie die dit jaar wordt afgerond, startte in 1965 – toen de provincie het monumentale complex nog maar enkele jaren in handen gekregen had – aanvankelijk enkel met de bedoeling om het interieur aan te pakken. De kalklagen in het kerkschip moesten bijvoorbeeld verwijderd worden om de natuurstenen constructies daaronder weer bloot te leggen. Tijdens de werken bleek echter dat de buitenzijde ook dringend herstellingen nodig had, aangezien er water langs de glasramen en muurschilderingen naar beneden liep.

Nu na 50 jaar een einde komt aan de volledige restauratie – los van het regelmatige onderhoud dat nodig blijft – komt er voor de kerkfabriek voldoende geld vrij om de provincie Antwerpen iets terug te geven. Inwoners zullen vanaf 1 januari 2016 geen toegang meer moeten betalen zoals dat voor toeristen het geval is. “Op die manier hopen we de verbondenheid van de Antwerpenaar met zijn ‘bisschopskerk’ te versterken”, zegt Luc Vanerum van de kerkfabriek. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content