Ontwerper Daan Roosegaarde maakt lichtgevend kunstwerk van de Afsluitdijk

© Studio Roosegaarde

De Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde, ook bekend van het lichtgevende Van Gogh fietspad, nam de 85 jaar oude Afsluitdijk met tijdelijke en blijvende kunstwerken onder handen.

Al 85 jaar lang beschermt de in 1932 met de hand gebouwde 32 kilometer lange Afsluitdijk Nederland tegen natte voeten. Hoog tijd voor een opknapbeurt en tegelijk een goede gelegenheid om het belangrijke bouwwerk in de schijnwerpers te zetten.

De wereldberoemde Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde nam de Afsluitdijk op drie manieren onder handen. Hij ontwierp aan beide kanten de futuristische entree Lichtpoort, bestaande uit zestig monumentale heftorens uit 1932. Ze lichten op wanneer je er met je koplopen op schijnt.

Verder brengt hij met Windvogel een eerbetoon aan de in 2014 overleden astronaut Wubbo Ockels die droomde van slimme, stroomopwekkende vliegers. Roosegaarde voorzag de Afsluitdijk van vliegers die niet alleen tweehonderd huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien, maar door de lichtgevende lijnen ook een prachig luchtschouwspel vormen.

Voor het derde deel van de tentoonstelling moet je de wagen verlaten en binnengaan in één van de historische kazematten. Daarin ben je in de interactieve expositie Glowing Nature getuige van een heel bijzonder natuurverschijnsel: lichtgevende algen die ervoor zorgen dat het overal waar je loopt verlicht wordt.

De ontwerpen zijn te zien vanaf 17 november te zien. De Lichtpoort blijft permanent op de Afsluitdijk, Windvogel en Glowing Nature trekken vanaf 21 januari de wereld over.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content