Ontroerende expositie van kinderspeelgoed

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek (Nederland) toont van 16 maart t/m 8 mei 2011 de expositie Geen Kinderspel, een ontroerende tentoonstelling over het belang van speelgoed voor kinderen in oorlogstijd.

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek (Nederland) toont van 16 maart t/m 8 mei 2011 de expositie Geen Kinderspel. Het vaak door volwassenen zelfgemaakte speelgoed voor Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog staat hierin centraal.

De expositie toont hoe belangrijk speelgoed is voor kinderen in oorlogstijd en vertelt de verhalen van de toenmalige kinderen. Speelgoed als symbool van overlevingskracht en troost, zoals een knuffel, een auto, een beer, een vliegtuigje, een pop of een op Theresiënstadt gebaseerd monopolyspel.

Eén van de schitterende stukken speelgoed is de beer ‘Arosall’ van Michael Floersheim. Michael was 4 jaar toen hij met zijn familie in kamp Westerbork gevangen werd gezet. Hij mocht één ding meenemen en dat was zijn beer, gekleed in een streepjespakje. Vanuit Westerbork ging hij naar het concentratiekamp Buchenwald. De beer was daar zijn enige vriend. Michael overleefde de oorlog.

Ook opvallend is het kleine popje dat een Jodenster op haar bloesje draagt. Zij werd geproduceerd door een Belgische, joodse poppenfabrikant, die vanwege zijn joodse achtergrond slechts mocht blijven produceren onder de voorwaarde dat alle poppen die zijn fabriek verlieten een ster droegen, en exclusief aan joden werden verkocht.

De expositie heeft helaas ook een duidelijke actualiteitswaarde. Hoewel de Holocaust onmogelijk vergeleken kan worden met welk oorlogsdrama dan ook, zijn er parallellen met onze tijd te trekken.

De expositie staat bekend als een zeer grote publiekstrekker en is afkomstig van het internationaal befaamde Herinnerings- en Documentatiecentrum Yad Vashem in Jeruzalem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content