Ontdek Torhout op een andere manier met ‘Torhout in zicht’

© Jeroen Verrecht

Het wandelparcours loopt dwars door de stad langs verborgen plekjes: bijzondere plaatsen en gebouwen met een geschiedenis of verhaal, die mogelijk in de toekomst een belangrijke rol kunnen spelen in de stadskernversterking.

Grote blanco affiches ontwikkeld door Office 88888 vormen witte vlakken op de stadsmuren en -gevels die langsheen het parcours liggen. Ze doen je stilstaan bij plekken waar je anders zo voorbij zou lopen en wijzen de weg. De onverwachte aanwezigheid van deze abstracte vlakken biedt letterlijk en figuurlijke ruimte voor reflectie. Ze vormen visuele en mentale rustpunten in het straatbeeld en nodigen uit om, zoals een blanco blad, met nieuweperspectieven naar de stad te kijken.

Deze blanco affiches worden op sommige plekken vergezeld door de foto’s die Marie-Françoise Plissart maakte van de stad Torhout. Opnieuw, maar deze keer met beeld, wordt het bekende en vertrouwde door een andere bril getoond.

Het parcours wordt vervolledigd met witte wegmarkeringen die doen denken aan architectuurtekeningen. Op het marktplein worden de toekomstige contouren van het winnende ontwerpproject uitgetekend. Tot slot zorgen enkele minimale interventies voor een tijdelijke activatie van een aantal plekken langs de route. Deze plekken liggen er vandaag verlaten bij of dienen enkel als parking. Hun potentieel wordt zichtbaar gemaakt door enkele witte tuinstoelen te plaatsen of speelelementen toe te voegen.

Het project ‘Torhout in Zicht’ is een stadswandeling met een agenda. Steden veranderen. Soms heel langzaam en haast ongemerkt, andere keren met horten en stoten, en bij momenten ook vrij ingrijpend. De witte affiches van 88888 en foto’s van Marie-Françoise Plissart die nu onverwacht in het stadsbeeld verschijnen, vormen geen pleidooi voor een schone lei. Integendeel, ze laten wandelaars en toevallige passanten even halt houden bij wat is en bij wat de stad Torhout de komende jaren te wachten staat.

Bij de openluchttentoonstelling hoort ook de publicatie ‘Torhout in Zicht’ van Stephanie Specht. Deze publicatie bevat naast dewandelroute, ook de foto’s van Marie-Françoise Plissart, enkele historische weetjes over het rijke verleden vanTorhout, en een ‘Doe de Torhout’ test. Aan de hand van 12 meerkeuzevragen over plekken die je langs de routepasseert, wordt je uitgedaagd om mee na te denken over de toekomstige ontwikkeling van de stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content