Ontdek Montana, land van cowboys, weidse luchten en rustzoekers

© iStockphoto

Schrijvers, toeristen en rustzoekers komen naar Montana voor de open vlaktes, de weidse luchten en de grote vrijheid. Benoorden Cheyenne worden de huizen al schaarser, en dienen zich uitgestrekte plains aan met korte, grijsgele grassen die door de ijzige wind gegeseld worden. Dit is ook het land van de concrete cowboys die in hun pick-ups rijden en slapen, en van al wie van de natuur houdt.

Montana in de lente: heuvels, met daarachter besneeuwde bergen met brede valleien tussenin, nagenoeg lege Interstates, indrukwekkende weidse luchten. De vrijheid lokt velen naar Montana. Overigens is het met die vrijheid nog opletten. Kijk maar uit voor de wolven en voor de grizzlyberen. In Montana huizen meer 700 grizzly’s dan in eender welke staat, Alaska uitgezonderd.

In het landschap liggen her en der stadjes op mensenmaat, zonder drukte, uit de steigers geholpen door trappers of avonturiers. En spooksteden die sinds lang door goudzoekers verlaten zijn.

Wat moet je zien in Montana?

Nationale parken: Glacier National Park en een deel van Yellowstone National Park liggen in Montana. Het hele gebied van de Rocky Mountains is natuurlijk interessant voor natuurliefhebbers. Hier liggen bovendien talloze national forrests, waaronder Bitterroot National Forest.

Andere bezienswaardigheden: Little Bighorn Battlefield National Monument waar in 1876 de beroemde slag tussen Amerikaanse soldaten aan de ene kant en Cheyenne en Lakota’s aan de andere kant. Luitenant George A. Custer kwam samen met 262 soldaten om het leven.

Overal in Montana liggen nog verlaten ghosttowns zoals Virginia City. Halverwege de negentiende eeuw werd goud gevonden bij Benatsee Creek. Avonturiers en gelukszoekers trokken naar Montana en binnen korte tijd verrezen stadjes waar natuurlijk ook de saloons niet konden ontbreken. Toen al goud gevonden was verdwenen de goudzoekers even snel als ze gekomen waren en veranderden de levendige stadjes in verlaten spookstadjes. Nu is het leuk om er eens rond te wandelen en een indruk te krijgen van het leven tijdens de gouden periode.

In Montana werden enkelen van de meest spectaculaire dinosaurusvondsten ter wereld gedaan. Een leuke route voor kinderen is de Montana Dinosaur Trail langs 15 plaatsen die iets met deze prehistorische dieren te maken hebben.

Verder Fort Union Trading Post dat in de negentiende eeuw een belangrijke post voor de handel in dierenhuiden was, Grant-Kohr’s Ranch National Historic Sites waar je een idee krijgt van het leven van boeren in dit deel van Amerika, het Museum of the Plains Indians in Browning, Big Hole National Battlefield waar in 1877 de Nez Perce naar een klein reservaat verbannen werden, National Bison Range in de buurt van Ravalli waar je kuddes bizons kan zien rondwaren en de oude mijnstad Butte.

Natuur

In het westen liggen prachtige berggebieden. Dit hele deel wordt ingenomen door de Bitterroot Range, een deel van de Rocky Mountains. Hier ligt ook de hoogste berg in de stad: de Granite Peak met 3901 meter.

Het oostelijke deel van Montana is totaal anders en bestaat uit uitgestrekte vlakten (Great Plains). In het zuidoosten beginnen de Badlands, een dor rotsgebied waar nauwelijks menselijk leven mogelijk zou zijn, maar mooi is het er wel. De gemiddelde hoogte in Montana is 1000 meter en er stromen twee belangrijke rivieren: de Missouri en de Yellowstone River.

Montana is rijk aan meren en meertjes. Alleen al in Glacier National Park liggen 250 meren. Het grootste natuurlijke meer in Montana – zelfs in het hele westen van de VS – is Flathead Lake in het noordwesten van Montana. In de lente arriveren 10.000 witte pelikanen uit de Golf van Mexico bij Medicine Lake in het noordoosten van Montana.

Trivia

Montana is met een oppervlakte van 381.156 km² één van de grootste staten, maar staat juist helemaal onderaan wat het aantal inwoners betreft. Het is dan ook een staat waar de inwoners enorm veel ruimte hebben.

In Montana vond de slag bij Little Big Horn plaats. Deze strijd speelde zich af op 25 en 26 juni 1876 en de Cheyenne, Lakota Sioux en Arapaho Indianen versloegen daarbij generaal Custer en zijn 200 manschappen. Daarom wordt de slag ook wel ‘Custer’s Last Stand’ genoemd. Het latere droevige gevolg van de strijd is trouwens wel dat alle Indianen in de staat naar reservaten werden verdreven. De schrijver Dee Brown schreef een bekend boek over Little Big Horn.

In Montana liggen zeven Indianenreservaten en ruim vijf procent van de bevolking is van Indiaanse afkomst. De blanken die er wonen zijn vrijwel allemaal afkomstig uit Europa. Zwarten wonen er nagenoeg niet in Montana.

Het prachtige Glacier National Park vormt samen met het in Canada gelegen Waterton Lakes National Park het Waterton-Glacier International Peace Park.

Een groot deel van de geschiedenis van Montana is verbonden met mijnbouw: door de vondst van goud werden de Indianen verdreven naar reservaten, rezen steden en stadjes als kool uit de grond, spoorwegen werden aangelegd en ook de welvaart trok ook steeds meer boeren naar de staat. De mijnbouw bleef tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw de belangrijkste industrie in Montana. Nu de mijnen gesloten zijn, richt Montana zich meer op het toerisme en de landbouw.

Door Montana loopt de zogenaamde Continental Divide. Het water aan de ene kant hiervan stroomt naar het westen en het water aan de andere kant naar het oosten. Veel water in de staten meer naar het oosten is afkomstig uit de Rockies in Montana.

De Continental Divide zorgt er ook voor dat Montana twee verschillende klimaten kent. Het klimaat in het westen is veel minder koud dan in het oosten waar de winters enorm streng kunnen zijn. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur iets onder het vriespunt en in de zomer rond de 27 graden. Maar dat is maar een gemiddelde, de werkelijke temperaturen kunnen hier behoorlijk van afwijken. De laagste termperatuur in Montana werd in 1954 bij Rogers Pass gemeten: -57 graden. De hoogste temperatuur werd in 1937 gemeten bij Medicine Lake, het werd er toen 47 graden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content