Ontdek de filmsets van Jordanië

In 1961 werd regisseur David Lean verliefd op Jordanië. Het magische woestijnlandschap van Wadi Rum komt mooi naar voren in de film Lawrence of Arabia over de Britse officier en archeoloog E.T. Lawrence tijdens de Arabische opstand in de Eerste Wereldoorlog.

Avonturiers kunnen E.T. Lawrence achterna reizen door er in een karavaan met kamelen en ezels op uit te trekken. Hierbij overnacht u telkens op een andere plek in een bedoeïenentent die met kaarsen verlicht wordt.

De verloren stad

In 1989 schitterde de roze stad Petra in de film ‘Indiana Jones and the last crusade’ van Stephen Spielberg waarin Indiana Jones op zoek gaat naar de heilige graal. Na een tocht door el Siq, de nauwe toegangskloof, doemt de schatkamer van Petra op. Dit is de ingang tot de tempel waar Indiana Jones de Heilige Graal vindt.

Hoewel een bezoek aan Petra bij daglicht al onvergetelijk is, is een nachtelijk bezoek nog indrukwekkender. Petra wordt dan verlicht door honderden kaarsjes en bedwelmende bedoeïenenmuziek zorgt voor een magische sfeer.

Fantastisch Amman

In 2007 kreeg de Jordaanse inzending voor de Oscars ‘Captain Abu Raed’ internationale bekendheid. Het stoffige Amman vormt de achtergrond voor het verhaal over een weduwnaar die na het vinden van een pilotenpet zijn buurkinderen laat geloven dat hij een spannend leven leidt als piloot.

Amman, de hoofdstad van Jordanië, is een intrigerende stad van vele contrasten. De jonge Jordani?rs volgen de laatste ontwikkelingen op het gebied van mode, muziek en kunst. ’s Nachts komt de stad tot leven in hippe clubs en goede restaurants.

Tegelijk ziet u overal de rijke historie van de stad, bijvoorbeeld bij de Citadel waar vele overblijfselen van de Romeinen, de Byzantijnen en de Islamieten werden gevonden.

Voor een glimp van de recentere geschiedenis kunt u een ritje met de Hejaz spoorlijn maken. Deze beroemde trein werd meerdere keren gesaboteerd door troepen van Emir Faisal en E.T. Lawrence om de Ottomanen te beschermen.

Maaike Schwering

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content