Ontdek Braga, het Portugese Rome

Braga werd meer dan tweeduizend jaar geleden onder de naam “Bracara Augusta” gesticht. De stad, die op een vijftigtal kilometer van Porto ligt, is de historische hoofdstad van de oude provincie Minho in het noordwesten van Portugal. Braga, die haar bijnaam “Portugese Rome” dankt aan haar groot aantal kerken, heeft een rijk architecturaal en historisch verleden. U vindt er ook de oudste kathedraal van Portugal.

Braga in beeld

De Sé kathedraal
De kathedraal werd in 12de eeuw gebouwd in opdracht van Hendrik van Bourgondië en Theresia van León, de ouders van de eerste koning van Portugal die er ook begraven zijn. Het gebouw bestaat zowel uit romaanse, gotische en barokke elementen.

Op de gevel waakt Nossa Senhora do Leite, een prachtig standbeeld van Maria met het kindje Jezus, over de stad. De schatkamer van de kathedraal, waar u de originele sculptuur van Maria kunt bekijken, stelt een interessante collectie religieuze voorwerpen tentoon die teruggaan tot de 10de eeuw.

Santuário do Bom Jesus do Monte

De barokke kerk van Bom Jesus do Monte werd in de 18de eeuw gebouwd. Je kan er naar toe via een monumentale trap die uit drie stukken bestaat en een hoogteverschil van maar liefst 300 meter overbrugt. Voor wie niet zo sportief is, is de kerk toegankelijk met de auto of via een kabelwagen uit de negentiende eeuw die uitsluitend met water werkt.

Mosteiro de São Martinho de Tibães
De kerk en het Benedictijns klooster bevinden zich op ongeveer 6 km van Braga. In 1567 werd het klooster het moederhuis van de Orde van de Heilige Benedictus in Portugal en Brazilië. Later, in 1986, werden de gebouwen overgekocht door de Portugese staat die het klooster gedeeltelijk in een hotel ombouwde. Het barokke orgel in de kerk is zeker een bezoekje waard. Vergeet ook niet de prachtige azulejos (keramieken tegels met afbeeldingen beschilderd in blauwe verf) op de muur van één van de binnenkoeren te bewonderen.

Goede Week
Elk jaar ontvangt Braga duizenden bezoekers uit Europa om er de Goede Week te vieren. Een hele week lang, van Palmzondag tot Paaszondag, wordt Braga een religieus centrum met kerkelijke optochten en religieuze feesten. Zo staat de “Ecce homo” processie op Witte Donderdag in het teken van het oordeel van Christus. De farricocos, blootvoetse mannen met donkere kappen en fakkels beelden de bewakers van Jezus uit. Op Goede Vrijdag herdenken de deelnemers aan de processie het overlijden van Christus.

Hoewel u tot volgend jaar zal moeten wachten om de Goede Week in Braga bij te wonen, voorziet de stad andere religieuze evenementen zoals het feest van São João Baptista in juni. En het laatste weekend van mei organiseert Braga een evenement dat net zoals de oude stad Bracara Augusta heet, een ware reconstructie van de stad in het Romeins tijdperk.

CB

Voor meer info : visitportoandnorth.travel

Waar kunt u overnachten?

Hotel Meliã Braga, Av. General Carrilho da Silva Pinto, nº 8, Tenões 4715-380 Braga.

Dit zeer comfortable vijfsterrenhotel met spa, jacuzzi, sauna en zwembad biedt kamers vanaf 77,44 euro per nacht.

Waar u kunt eten?

Brac Restaurant, Campo das Carvalheiras, 4700-725 Braga.

Het restaurant ligt naast Romeinse ruïnes van de stad. U kan er een zowel moderne als traditionele Portugese keuken proeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content