Ontdek Barcelona van een andere kant: 5 tips

© Thinkstock

Barcelona is jaar na jaar een van de populairste bestemmingen van toeristen wereldwijd. Via cheaptickets.be is de Catalaanse hoofstad de meest geboekte vliegbestemming. Vijf aanraders voor wie La Rambla, de Sagrada Familia en Parc Guell gezien heeft en ver weg van het massatoerisme wil blijven.

Barcelona is jaar na jaar een van de populairste bestemmingen van toeristen wereldwijd. Via cheaptickets.be is de Catalaanse hoofstad de meest geboekte vliegbestemming. Vijf aanraders voor wie La Rambla, de Sagrada Familia en Parc Guell gezien heeft en ver weg van het massatoerisme wil blijven.

1. El Born

Het lijkt contradictorisch, maar de trendy wijk El Born maakt deel uit van het oude gedeelte van de stad. El Born is de jongste jaren uitgegroeid tot een van de leukste wijken van Barcelona, met gezellige straatjes vol hippe winkels, goede restaurants en leuke bars.

Absoluut niet te missen is de (omgeving van de) gotische kathedraal Santa Maria del Mar, volgens de echte Catalanen de mooiste kerk van de stad. Het basisplan van Antoni Gaudi voor de Sagrada Familia is hierop gebaseerd.

Dat de plaats heilig is voor de Barcelonezen, blijkt ook uit de eeuwige vlam die achter de kerk brandt, ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten tijdens de slag met de Fransen op 11 september 1714. Lokale bewoners die in het huwelijksbootje stappen, doen dat het liefst hier.

Net naast de kerk vind je La Botifarreria de Santa Maria, volgens de echte Barcelonezen dé beste slagerij van de hele stad. Wie rustig iets wil gaan eten, kunnen we de gezellige Mercat Princesa aanraden. Rond de centrale binnenplaats met eettafels liggen verschillende keukens waar je voor democratische prijzen zeevruchten, Catalaanse gerechten, Italiaanse en zelfs Aziatische schotels kan kopen. Overheerlijke tapas vind je in ’taberna gastronomica’ Llamber.

2. Mercat Santa Caterina

Vergeet La Bocqueria aan La Rambla; bezoek de Mercat Santa Caterina, ook gelegen in de wijk El Born. Terwijl van de bezoekers van La Bocqueria 80 procent toeristen – lees: kijkers – zijn, komen hier de echte Barcelonezen hun inkopen doen. Je vindt er allerlei delicatessen en vooral veel viswaren. Opvallend: zo goed als alle verkopers op de markt zijn vrouwen.

De Mercat Santa Caterina werd tussen 1998 en 2000 helemaal gerenoveerd en kreeg een prachtig dak in zachte pastelkleuren, van de hand van de architect Henrik Miralles. Het best te bewonderen vanaf een hoger gelegen plaats. Een eettip: ga ontbijten in de Santa Caterina Cuines, die net naast de overdekte markt ligt. U zult er versteld staan van de overheerlijke tortillas.

3. Palau de la Musica Catalana

Het Palau de la Musica Catalana is hét muziekpaleis van Barcelona en bij uitbreiding van Catalonië. Het werd begin 20e eeuw gebouwd in opdracht van de koorgemeenschap Orfeo Catala en is intussen door de UNESCO opgenomen als Werelderfgoed.

De architect is de bij ons minder bekende, maar belangrijke vertegenwoordiger van het Catalaanse modernisme Lluís Doménech i Montaner. Boven de ingang prijken de borstbeelden van onder andere Bach en Beethoven. Binnenin wordt de concertzaal overdag volledig verlicht met natuurlijk licht. De prachtige zaal biedt plaats aan meer dan 2.000 mensen. Bezoekers kunnen het indrukwekkende gebouw op zichzelf bezoeken, al dan niet met een audiovisuele, of begeleid door een echte gids.

Een tip: tijdens repetities van het Orfeo Catala mag u gratis binnen in de repetitieruimte. Tijdens voorstellingen betaalt u 17 euro inkom, voor studenten, gepensioneerden en kinderen zijn er gunstigere tarieven.

4. Catalaanse kookworkshop

Wie zelf eens een Catalaanse paëlla of een crema catallan wil bereiden, kan dat in BCN Kitchen. Tevens een ideaal alternatief voor een regenachtige dag tijdens uw citytrip. Na de kookles onder leiding van een chef-kok, kan je uiteraard je eigen creaties proeven bij een glaasje heerlijke Spaanse vino blanco of rioja.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

5. De zee op met een catamaran

Een leuk alternatief voor een klassieke stadsbezoek is een zeiltocht langs de kust van Barcelona. Tijdens het hoogseizoen (van april, mei tot en met oktober) vertrekt vanuit de oude haven dagelijks de catamaran Orsom voor een excursie van anderhalf uur op de Middellandse Zee. Een blik op de skyline van de stad vanop zee.

Met een maximum van 80 personen bedraagt de prijs per persoon 15,5 euro. Er is ook de mogelijkheid tot een avondlijke ‘sunset’ cruise, voor 19 euro per persoon. Meer informatie over de zeiltochten en de tarieven op Barcelona Orsom.

Kevin Van der Auwera

CheapTickets.be is de eerste online travel agent in België. Het bedrijf is er actief sinds januari 2011 en heeft er sindsdien meer dan 200.000 vliegtickets verkocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content