Ontbossing in Amazonewoud enorm toegenomen

. © Getty Images

De ontbossing in het Amazonewoud is met meer dan vijftig procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De ontbossing in het Amazonewoud is met meer dan vijftig procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat melden Braziliaanse media, die de verklaring zoeken bij het coronavirus. Regeringen zouden door de pandemie afgeleid zijn.

De mediaberichten verwijzen naar de eerste cijfers voor de eerste drie maanden van dit jaar. Op drie maanden tijd verdween bijna 800.000 m2 regenwoud, de grootste oppervlakte sinds het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek INPE deze cijfers in 2016 begon te verzamelen. Vorig jaar was er in dezelfde periode goed 525.000 m2 gerooid.

Minder controles

Naar verwachting zal de ontbossing in de loop van het jaar nog verder toenemen. Wetenschappers en milieuactivisten vermoeden dat de controles zullen afnemen vanwege de coronapandemie.

INPE gebruikt satellietbeelden om na te gaan waar bos gerooid of in brand gestoken wordt. De gegevens van INPE kunnen ook een indicatie geven van hoe de officiële ontbossingsgraad zich doorheen het jaar gaat ontwikkelen. Die officiële graad is gebaseerd op de periode van augustus tot juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content