Onlangs ontdekte bunker van Mussolini wordt toeristische attractie

In Rome is onder het Palazzo Venezia een bunker van de Italiaanse dictator Benito Mussolini ontdekt.

De bunker die tijdens renovatiewerkzaamheden tevoorschijn kwam, werd al in 2011 gevonden, maar de ontdekking werd nu pas bekendgemaakt. De bouwvakkers vonden een geheime deur in de kelder van het vijftiende-eeuwse palazzo die toegang biedt tot negen kamers voorzien van twee meter dikke betonnen muren.

De bunker ligt op een diepte van 15 meter en biedt twee ontsnappingsroutes. Het is tot nu toe de twaalfde bunker van Mussolini die gevonden is. Waarschijnlijk is deze nooit gebruikt want er is geen elektriciteit en geen water. De bunker zou Mussolini waarschijnlijk beschermd hebben tegen een bombardement van de Geallieerden, maar van die kant kwam voor hem niet het grootste gevaar. Hij werd immers op 27 april 1945 doodgeschoten door een communistische landgenoot.

Bedevaartsoord voor Neonazi’s

In de herfst van dit jaar wordt de bunker opengesteld voor toeristen. Er komt een touchscreen scherm met informatie over de historische achtergronden. Ook zal het geluid van een luchtaanval nagebootst worden.

De Italianen nemen hierin een andere beslissing dan de Duitsers. De bunker waar Hitler in Berlijn zijn laatste dagen doorbracht is nooit een toeristische attractie geworden omdat de Duitsers vreesden dat het een soort bedevaartsoord voor Neonazi’s zou worden. (Gadling/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content