Onder een Mexicaanse piramide is een nog oudere tempel gevonden

© AFP

Archeologen hebben onder de Aztekenpiramide Teopanzolco in de Mexicaanse staat Morelos een nog oudere tempel gevonden. De tempel kwam tevoorschijn tijdens herstelwerkzaamheden van de schade die de zware aardbeving van september 2017 had aangericht.

Teopanzolco is een Azteekse site die dateert uit de twaalfde eeuw en onder andere bestaat uit een tempel gewijd aan Tlaloc (God van de Wind) en Huitzilopochtli (God van de Zon en Oorlog). De site staat ook bekend om een graf met 92 lichamen waaronder kinderen, hetgeen bewijst dat de inwoners van Centraal-Mexico menselijke offers brachten. Het piramidecomplex ligt tegenwoordig in de stad Cuernavaca.

De vondst onder de piramide duidt erop dat er nog eerder mensen woonden en kan meer duidelijkheid geven over de Tlahuica, een regionale Azteken stam die vanuit Tenochtitlan (in het huidige Mexico City) naar Morelos migreerde.

De aardbeving van 19 september met een kracht van 7,1 op schaal van Richter kostte 370 mensen het leven en richtte zware schade aan, ook aan de piramide van Teopanzolco. De nog oudere tempel werd gevonden toen archeologen onderzoek deden naar de fundamenten van de piramide.

Partner Content