Omstreden mijnbouwproject krijgt vergunningen ondanks gevaar voor Great Barrier Reef

© Reuters

De regering van de Australische staat Queensland heeft de Indiase groep Adani een reeks exploitatievergunningen toegekend voor een mijnbouwproject dat onder vuur ligt vanwege mogelijke risico’s voor het beschermde Great Barrier Reef.

Milieuorganisaties hebben al gerechtelijke stappen gezet.

De drie vergunningen zijn goed voor naar schatting 11 miljard ton kolen. De waarde van het project wordt geraamd op 14,6 miljard euro. Volgens Adani zorgt het project voor 5.000 jobs op het hoogtepunt van de opstart en voor 4.500 jobs wanneer de exploitatie op volle toeren draait.

Premier Annastascia Palaszczuk spreekt van “een belangrijke stap voorwaarts” voor het project dat groen licht kreeg na “een exhaustieve evaluatie door de overheid”. “De meest strikte voorwaarden zullen de bescherming blijven verzekeren van het milieu, de belangen van de terreineigenaars en ons emblematisch koraalrif.”

Milieuorganisaties trekken niet enkel ten strijde tegen de mogelijke impact op het Great Barrier Reef, maar hekelen ook de broeikasgassen die de opbrengst zal uitstoten. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content