Oman

Van alle bestemmingen op het Arabische schiereiland deelt Oman met Jemen de indrukwekkendste natuur, de rijkste architectuur en de oudste beschavingen.

Van alle bestemmingen op het Arabische schiereiland deelt Oman met Jemen de indrukwekkendste natuur, de rijkste architectuur en de oudste beschavingen. Tussen de witte hoofdstad Muscat in het bergrijke noorden en het groene Salalah in het verste zuiden ligt de lege woestijn. Meer dan duizend eenzame kilometers.

Oman in beeld Top tien vakantiebelevingen in Oman Gastvrij Oman Op avontuur Ontspanning en sensatie op het water De steden van Oman Dhofar: de groene parel van het zuiden Musandam: Het Noorwegen van het Midden Oosten Praktische informatie

De Arabische zee die paart met de Indische Oceaan is de zee waarop de Omani van India tot Zanzibar roem en rijkdom vergaarden. Langs de corniche van Muttrah, een van de drie steden die de Capital Area vormen, liggen dhows voor anker, traditionele vissersboten die waar leveren voor de handelaars op de markt, van sardienen tot bloederige haaien. De overdekte soek ligt vol juwelen en stoffen, kruiden, peper en muskaat, parfums en wierook, die Oman een fabuleuze status hebben gegeven.

Dadels en gastvrijheid

Dadels en koffie zijn de symbolen van Oman’s fowala of gastvrijheid. Dertig jaar geleden kwam je het land niet in. Vóór 23 juli 1970 was Oman middeleeuws: gesloten, arm, obscurantistisch. De sultan was wereldvreemd. Met een geweldloze staatsgreep maakte zijn zoon een eind aan die donkere periode. Met hem is het land welvarend geworden: wegennet, water, elektriciteit, scholen en ziekenhuizen zijn overal verspreid.

Brede lanen, roundabouts met kloktorens, moskeeën in aanbouw. Ten westen van Muttrah kom je door een vruchtbare vallei, langs het fort van Nakhl, door de bedding van Wadi Bani Auf en tenslotte bij de bergen van Al Hajar. Grijs massief, ruig en kaal. Voorbij de bergpas is het uitzicht weids: de hoogste berg Jebel Shams in een waas, terrasbouw in het massief van Jebel Akhdar. Naar de dorpen stromen falaj, oude kanalen die akkers en boomgaarden bevloeien.

In Nizwa, al acht eeuwen de hoofdstad van het land en zetel van de imam, werd het verleden keurig bewaard: een fort, de soek met zilver en aardewerk, de vrijdagse markt met geiten en schapen. Bebaarde mannen dragen op hun buik een khanjar, een kromdolk uit verdwijnende duizend-en-een verhalen. Langs de gevels schuifelen gemaskerde vrouwen met gemaquilleerde ogen. Oman is oud en mooi.

Antilopen in de hitte

In de vroege ochtend kleuren de heuvels van de kleine woestijn Wahiba Sands in het noordoosten grijs, met de opkomende zon veranderen de duinen in oker, gloeiend oranje en rood als bloed. Deze zandwoestijn is slechts de voorbode van de verzengende vlakte, die duizend kilometer naar het zuiden leidt, maar haar schoonheid is onovertroffen: in de genade van de ochend is de woestijn op haar mildst.

De weg naar Salalah is zo kwikzilvergrijs dat hij lijkt te verdampen. Luchtspiegelingen, 42 graden, elektriciteitspalen, steenwoestijn, olievelden, in een waas zweven vrachtwagens boven de horizon. Onderweg ligt het Jaaluni Sanctuary met Arabische oryxen: witte huid, lange hoorns, gemaskerde kop, sierlijke antilopen die een hitte van 49 graden trotseren. Ze kunnen een jaar zonder water en teren op ochtenddauw. Ze ruiken water.

Tussen de zee en Empty Quarter ligt de weg in wit land, onder een immens hemeldek met spaarzame wolkjes. Het Lege Kwartier of Rub’ al Khali is een onmenselijke zandwoestijn die de onmetelijkheid van Saudi-Arabië in golft. Verder naar het zuiden komen de eerste bergen in zicht. Eenmaal over de pas verandert alles bliksemsnel: de temperatuur zakt snel en koeien en ezels grazen in de weiden. De metamorfose van een land in een mum van tijd, van de dodelijke woestijn naar een tropische, groene oase met watervallen en palmbomen in het zuidelijke Dhofar.

Rond de hoofdstad van Dhofar, Salalah, liggen parelwitte stranden. Enkel hier en bij Muscat vind je enige luxe. Tussen die twee plaatsen zijn de stranden ongeschonden en ongerept met hier en daar een eenvoudig hotel en soms een vissersdorpje waar wordt gevist op tonijn en kreeft.

Bron: Gentleman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content