Oliemaatschappij verkent Virungapark

© Thinkstock

Milieuorganisaties slaan alarm over verkenningsvluchten boven het beroemde Virungapark in de Democratische Republiek Congo. Het park is een van de oudste in Afrika, Unesco-werelderfgoed en toevluchtsoord van de ernstig bedreigde berggorilla.

De Britse firma Soco International voert verkenningsvluchten uit boven het park om na te gaan waar zich mogelijk olie bevindt. Volgens het bedrijf zijn de vluchten gepland in overeenstemming met het Congolese ministerie van Leefmilieu, maar milieuorganisaties vrezen dat op termijn naar olie zal geboord worden in het kwetsbare park.

“De operaties van Soco brengen de mensen, dieren en ecosystemen van Virunga in gevaar”, zegt Lasse Gustavsson van het Wereldnatuurfonds (WWF). “We dringen er bij het bedrijf op aan om alle activiteiten onmiddellijk stop te zetten.” Het WWF diende ook een klacht in bij de werelderfgoedorganisatie Unesco.

Draw the line

De Unesco riep eerder dit jaar op om alle olievergunningen te annuleren. De organisatie riep Soco en Total, de twee maatschappijen die een vergunning hebben, op om niet op verkenning te gaan in het park. Total liet al weten de grenzen van het park te zullen respecteren, maar Soco beweert dat het verkende gebied niet in de buurt is van de habitat van de gorilla’s.

Het Wereldnatuurfonds start deze week een campagne, Draw the Line, om het park te vrijwaren van olieboringen. “Door Virunga voor te dragen als werelderfgoed ging de Congolese regering het engagement aan om het park te beschermen voor de volgende generaties”, stelt het WWF in de klacht bij de Unesco.

Britse regering

Opvallend is dat ook de Britse regering zich al heeft uitgesproken tegen olieboringen in het park. “Groot-Brittannië kant zich tegen de zoektocht naar olie in Virunga, werelderfgoed dat daar door de Unesco als ‘in gevaar’ bestempeld wordt”, zei een woordvoerder van de regering eerder dit jaar. “We dringen er bij alle betrokken bedrijven en de Congolese overheid op aan om de internationale conventies te respecteren.”

Het park vormt de habitat voor tweehonderd ernstig bedreigde berggorilla’s, die zich dankzij ecotoerisme en bescherming succesvol konden herstellen. Maar het park is tegelijk erg kwetsbaar en bedreigd door burgeroorlog, de instroom van vluchtelingen en milities uit de buurlanden en stroperij. Door recente gevechten is het park momenteel gesloten voor bezoekers. (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content