Océade en Mini-Europe sluiten waarschijnlijk in augustus 2013

© Belga

Tenzij de situatie alsnog verandert sluiten Océade en Mini-Europe op 31 augustus 2013 definitief de deuren.

Dat heeft eigenaar Thierry Meeùs gezegd op een persconferentie. Een duidelijk geëmotioneerde Meeùs noemde de omstandigheden waarin de parken moeten sluiten en de manier waarop hij behandeld is door de stad Brussel “ronduit schandalig”. Hij start een petitie op de twee websites van de attracties om die toch nog aan de Heizel te houden.

Grote plannen met het Heizelplateau

De toekomst van Océade en Mini-Europe staat al een tijd op de helling. Meeùs huurt de gronden waar de attracties opstaan van de stad Brussel en die heeft andere plannen met de locatie. Aan de Heizel komt een nieuw project: Neo, dat onder meer plaats moet bieden aan een concertzaal, nieuwe woningen, een shoppingcentrum en vrijetijdszone.

In het nieuwe project is plaats voor Océade en Mini-Europe, onder voorwaarde dat Océade 100 meter wordt verplaatst, een deel van Mini-Europe verdwijnt en een ander deel gratis wordt, zegt Meeùs dinsdag. “Kortom, men wil ons alleen deels laten bestaan op voorwaarde dat Océade en Mini-Europe bijna volledig worden heropgebouwd en financieel dus niet meer exploiteerbaar zijn”.

Nooit een kans gekregen

Meeùs is vooral verontwaardigd over de verwarde communicatie, het geaarzel van de stad Brussel en de vaagheid over het Neo-project. Hij laakt ook dat er geen rekening wordt gehouden met de economische omstandigheden. De twee parken genereren volgens hem een economische impact voor het gewest van ongeveer 15 miljoen euro.

“We hebben er werkelijk alles aan gedaan om Océade en Mini-Europe te behouden, maar ik heb de indruk dat we nooit een kans hebben gekregen”.

Open Vld en MR Brussel tegen mogelijke sluiting

De liberalen uit Brussel Stad zijn verbolgen over de mogelijke sluiting van Océade en Mini-Europa. “Een verkavelingswoede zonder scrupules die de sport- en ontspanningsmogelijkheden van de Heizel ernstig in het gedrang brengt”, zeggen Els Ampe (Open Vld), Marion Lemesre en Alain Courtois (MR).

De liberalen leggen op de volgende gemeenteraad een motie ter stemming voor voor de verlenging van beide attracties op de Heizel “zodat de medewerkers hun job kunnen behouden, de Heizel haar toeristische trekpleisters en (vooral) de jeugd zich verder kan vermaken in Océade.”

Het nieuwe project Neo vindt geen genade in de ogen van de Brusselse liberalen. Ampe heeft het over “ondoorzichtige procedures” bij de totstandkoming van Neo en zegt dat er sprake is van belangenvermenging. “Er is eigenlijk geen democratische controle. Die controle hoort in handen te zijn van 1 orgaan, de gemeenteraad. Niet een dubieuze NV die enkel beheerd wordt door burgemeester en schepenen van Brussel Stad”. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content