Nog nooit zoveel toeristen (1,23 miljard)

© iStockphoto

Vakantiegangers in grote delen van de wereld hebben zich niet laten afschrikken door aanslagen en internationale conflicten. Het aantal toeristen dat in het buitenland op reis ging, is vorig jaar met 3,9 procent gestegen tot meer dan 1,23 miljard, een record.

Dat deelde de VN-toerismeorganisatie UNWTO mee in Madrid. Het aantal toeristen ging al voor het zevende jaar op rij omhoog. “Uit de cijfers blijkt dat in vergelijking met 2015 bijna 46 miljoen meer mensen gereisd hebben”, zei UNWTO-topman Taleb Rifai.

De totaalcijfers verbergen wel regionale verschillen. Zo was de groei het grootst bij de Aziatische toeristen (+8 procent). Europa bleef de meest bezochte regio (met 620 miljoen toeristen), maar de groei bleef er beperkt tot 2 procent.

Binnen Europa kenden Noord- en Centraal-Europa de beste groeicijfers (respectievelijk +6 en +4 procent), terwijl in het Middellandse Zeegebied en West-Europa de groei beperkt bleef of zelfs stagneerde. Afrika herstelde na een forse daling in 2015; Amerika (van Noord- tot Zuid-) presteerde op het wereldwijde gemiddelde.

Nog meer groei

Ook dit jaar wordt groei verwacht. Die zou 3 tot 4 procent bedragen. De grote uitdaging voor de sector is de veiligheid van de vakantiegangers waarborgen in het licht van de terreurdreiging.

“Aanslagen zijn vaak gericht tegen luchthavens, stations, hotels, musea, stranden …, de gehele toeristische infrastructuur dus”, stelde Rifai nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content