Nijntje is serieuze kunst in het Rijksmuseum in Amsterdam

Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van nijntje presenteert het Rijksmuseum van 27 augustus t/m 15 november 2015 ‘Dick Bruna. Kunstenaar’, een tentoonstelling waarin het werk van grafisch vormgever en kunstenaar Dick Bruna voor het eerst in een internationale kunsthistorische context wordt belicht. Prenten en tekeningen van Bruna’s grote voorbeelden Henri Matisse, Fernand Léger, Willem Sandberg, H.N. Werkman en Bart van der Leck zijn te zien naast zijn eigen boekomslagen, affiches, collages en tekeningen. In de presentatie van totaal 120 objecten ontbreekt nijntje zelf uiteraard niet.

Meer dan een halve eeuw grafisch werk. Bruna’s kenmerkende stijl van heldere lijnen, primaire kleuren en geabstraheerde vormen in het platte vlak is te zien in zijn boekomslagen voor onder meer de detective-reeksen De Schaduw (Havank) en Maigret (Georges Simenon) uit de Zwarte Beertjes uitgaven, affiches voor de uitgeverij A.W. Bruna & Zn. en de Nederlandse Melkunie en ontwerpen voor nijntje.

Verbanden en verwantschappen

Hoewel Dick Bruna kunstenaars als Matisse, Léger, Werkman en leden van De Stijl meermaals in interviews noemt als zijn artistieke voorbeelden, is dit de eerste keer dat de kunsthistorische rode draad in zijn oeuvre zo uitgebreid zichtbaar wordt gemaakt.

Het Rijksmuseum onderzocht de kunsthistorische verbanden met de andere kunstenaars en putte uit de rijke eigen prentencollectie om de verwantschappen met andere kunstenaars te tonen. Door Bruna’s creaties naast zijn inspiratiebronnen te plaatsen, zien we in een oogopslag deze invloed en inspiratie. Bruna combineert technieken, zoals knippen en het loslaten van perspectief, uit de kleurrijke Franse avant-garde met de strenge beeldtaal en het kleurenpalet van De Stijl. Omgekeerd bewonderden Picasso, Rietveld en archtect J.J.P. Oud de omslagen en affiches van Bruna om hun eenvoud en helderheid.

nijntje

In de presentatie van totaal 120 objecten wordt ook stilgestaan bij het ontwerpproces van nijntje. Nergens wordt Bruna’s vakmanschap, geduld en de kunst om met kleur de ruimtelijkheid in het platte vlak te tonen, meer duidelijk dan in de – ogenschijnlijk zo simpele – creatie van het wereldberoemde konijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content