Nieuwe World Trade Center in New York gaat nog dit jaar open

© Reuters

Na jarenlange bouwvertragingen en kostenexplosies zal het nieuwe World Trade Center op Ground Zero in New York nog dit jaar zijn deuren openen.

Enkele delen van het hoogste gebouw van de Verenigde Staten zoals bijvoorbeeld het met spanning verwachte panoramaplatform op de 100ste en 101ste verdieping worden echter pas “in de tweede helft van 2015” opgeleverd, zei Scott Rechler, vicedirecteur van de bevoegde Port Authority.

Eerder hadden Rechler en vele andere betrokkenen, onder hen ook architect Daniel Libeskind, kort voor de 13e verjaardag van de aanslagen van 11 september op de tweelingstorens van het oorspronkelijke World Trade Center, de stand van zaken in verband met het verschillende gebouwen tellende complex op Ground Zero toegelicht.

Op de goede koers

De aanvankelijk “Freedom Tower” genoemde 541 meter hoge hoofdtoren van het complex is intussen zo goed als klaar. Oorspronkelijk hadden de bouwwerken aan het “One World Trade Center” twee jaar gelden al afgerond moeten zijn. “Men kan het niemand kwalijk nemen die gedacht had dat dit gebouw nooit af zou geraken”, zei Rechler. “Maar met onze nieuwe planning zitten we nu zowel qua kosten als tijd op een betere koers dan gedacht”.

De nieuwe toren is het centrum van een complex, waartoe meerdere hoge gebouwen, een station, een gedenkteken en een museum voor de slachtoffers van de aanslagen behoren. Enkele delen van het complex zijn al klaar, anderen bevinden zich nog in aanbouw.

Het monument en het museum en de wolkenkrabber “7 World Trade Center” zijn geopend, in het torengebouw “4 World Trade Center” en het station zijn de bouwwerken zo goed als achter de rug.

Nog een beetje geduld

De wolkenkrabber “3 World Trade Center” zal begin 2018 opgeleverd worden. Wanneer zijn door toparchitect Norman Foster ontworpen gebuur “2 World Trade Center” kan geopend worden, is momenteel nog compleet onduidelijk.

Architect Libeskind, die het masterplan voor het complex had ontworpen en wegens meningsverschillen en planwijzigingen soms zwaar in de clinch ging met de bevoegde bouwheren, toonde zich optimistisch.

“Het was niet eenvoudig, maar waarom zou het ook eenvoudig moeten zijn, we zijn hier ten slotte in New York”, zei Libeskind. “Maar het zal zich werkelijk laten voelen, we hebben alleen nog een beetje geduld nodig”. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content