Nieuwe trend: Slow tourism in de Jurastreek

© iStockphoto

Misschien hebt u wel al gehoord van het begrip ‘slow tourism’. Deze nieuwe trend van reizen is aan een stevige opmars bezig. Eén van dé plaatsen bij uitstek voor slow tourism is het Juragebergte, waar u kan proeven van al wat goed is in het leven.

‘Slow tourism’

De laatste jaren is er binnen de reissector een nieuwe tendens ontstaan. ‘Nieuwe toeristen’ hebben geen haast meer, en verkiezen de fiets boven de jet. Tien jaar geleden wilden de mensen zoveel mogelijk zien in een zo kort mogelijke tijd.

De dag van vandaag willen zij zich als het ware laten onderdompelen in hun reisbestemming. De toerist leeft op het ritme van de lokale bevolking. Dit is onder meer ontstaan door de financiële crisis, de toenemende ecologische problemen en het behoud van lokale culturen. Met al deze beslommeringen wil de nieuwe toerist één worden met de natuur en de cultuur.

Het Juragebergte

Dit alles kan in het Juragebergte. Het enige wat nog ‘fast’ is aan deze reisbestemming, is dat u er de TGV kan voor nemen. Aan de Frans-Zwitserse grens, op slechts 2.30u met de TGV van Parijs, schenkt het Juragebergte u de luxe om haar vele schatten op u eigen tempo te ontdekken. Bent u op zoek naar ongerepte en veelzijdige landschappen, activiteiten in de openlucht, een bont cultureel erfgoed, gastronomisch genot of een all-in pakket? Er is echt voor ieder wat wils!

Herbronnen in authentieke en ongerepte landschappen

Het Juragebergte brengt u naar het hart van de natuur, met duizelingwekkend steile dalen, verbluffende vergezichten, spectaculaire keteldalen en indrukwekkende canyons. Ronddwalen in een immens natuurpark in de Hoge Jura, een verfrissende duik in een bergmeer met talloze watervallen of een tijdloze reis door de vele grotten. Of leert u graag wat bij over planten? Alles kan en niets moet!

Bewegen op het ritme van de natuur

Voor de sportievelingen is er voor ieder wat wils! Zo kan u te paard de streek verder verkennen en logeren in een woonwagen. De echte waaghalzen komen aan hun trekken tijdens een acrobatische trektocht, waar u op ‘de ladder des doods’ canyons oversteekt. U kan er in de streek ook GPS-wandeltochten maken of de langste sleepiste op rails in Europa onveilig maken.

Wegdromen bij een bont cultureel erfgoed

In de Jurastreek zijn cultuur en geschiedenis nooit ver weg. U kan er genieten van de route van de tijdmeting, waar u het klokkenmuseum van Morteau kan bezoeken. Met zijn eeuwenoude kennis over zoutwinning en het slijpen van edelstenen traceert deze streek de sporen van zijn rijke edelsteencultuur. Vergeet zeker de zoutmijnen van Salins-les-Bains en het Fort l’Ecluse in Léaz niet.

Proeven van het paradijs

Als u uw gastronomische kennis wil verrijken, zijn er enkele trajecten die u niet mag missen. U kan een originele wandeling maken tussen stokerijen, velden en een drogerij. Het chocolademuseum van Hirsinger is dan weer een smulplek voor jong en oud. Om dit alles door te spoelen, kan u genieten tijdens de route van de Jurawijnen.

Kortom, een veelzijdige streek die het verkennen waard is!

Bron: montagnes-du-jura.fr / MC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content