Nieuwe toeristische attractie in voormalige mijn Genk

© Paul Hermans, Wikicommons

In een oude luchtgang van de voormalige steenkoolmijn van Winterslag is in première het nieuwe toeristische belevingscentrum C-Mine expeditie aan de pers getoond.

In een oude luchtgang van de voormalige steenkoolmijn van Winterslag is in première het nieuwe toeristische belevingscentrum C-Mine expeditie aan de pers getoond.

Over een traject van 1,5 kilometer worden alle zintuigen van de bezoekers geprikkeld. Deze attractie is zowat de laatste realisatie in de herbestemming van de mijnsite.

De oude luchtgang van de mijn is niet omgevormd tot een museum over het verleden van de Limburgse koolputters. Het is een modern belevingscentrum geworden, waar bezoekers authentieke ruimtes uit het mijnverleden in een kunstig kleedje aantreffen, verhalen en geluiden uit de mijn kunnen horen en zelf produceren en zelf een geur kunnen samenstellen.

Er werd 5 jaar gewerkt aan de samenstelling van het parcours, dat zo’n 1,5 kilometer lang is. Heel wat kunstenaars verleenden hun medewerking, zoals Ruben Nachtergaele, Bart Moeyaert, Stefan Vanfleteren en Pascale Platel. Het project heeft de ambitie om per jaar tienduizenden toeristen te lokken.

Deze C-Mine expeditie is één van de laatste realisaties in de totale herbestemming van de oude mijnterreinen en gebouwen in Winterslag. Ook de opening van het nieuwe cultuurplein (20.000 m2) en de inhuldiging van de fonkelnieuwe led-verlichting staan nog op de agenda. Onder de naam C-Mine is de site uitgegroeid tot een trefcentrum voor cultuur, creatieve economie en onderwijs. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content