Nieuwe tentoonstelling toont invloed Van Gogh op grote groep kunstenaars

© Merzbacher Kunststiftung

Het Van Gogh Museum in Amsterdam presenteert vanaf 24 augustus bijzondere topstukken uit de beroemde Merzbacher Collectie, die nooit eerder te zien waren in Nederland.

Het gaat om werken van kunstenaars als Henri Matisse, Ernst Ludwig Kirchner en Wassily Kandinsky, die Van Gogh als een inspiratiebron beschouwden.

De expositie in het Van Gogh Museum laat zien wat de impact van de kunstschilder was op een grote groep kunstenaars in het begin van de twintigste eeuw. De collectie, een verzameling van Werner en Gabrielle Merzbacher, staat bekend als een van de mooiste en beste particuliere kunstverzamelingen ter wereld. In totaal zijn veertien werken te zien in de tentoonstelling ‘Van Gogh inspireert. Matisse, Kirchner, Kandinsky. Hoogtepunten uit de Merzbacher Collectie’, die tot en met 27 november duurt.

Nieuwe tentoonstelling toont invloed Van Gogh op grote groep kunstenaars
© Merzbacher Kunststiftung

Van Gogh’s kleurrijke, levendige en emotioneel geladen schilderijen inspireerden zowel de fauvisten in Frankrijk als de expressionisten in Duitsland. De bezieling in zijn werk was voor beide groepen kunstenaars een voorbeeld voor hoe ze zich konden uiten in hun kunst. Zo zei de Duitse kunstenaar Max Pechstein eens: ,,Van Gogh was een vader voor ons allen”. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content