Nieuwe OAD-lijst herbergt 100 culinaire adresjes voor vakantiegangers doorheen Europa

Pintxo bar Ganbara © Alamy Stock Photo

Reis jij deze zomer naar een Europees land en vind je ter plaatse lekker eten mínstens even belangrijk als sightseeing? Dan moet je beslist de nieuwe top 100 + voor Gourmet Casual restaurants van Opinionated about Dining bekijken. Ook vijf Belgische restaurants werden in de lijst opgenomen.

De OAD Gourmet Casual lijst wil de Europese streekrestaurants roemen en dat levert een fijne smeltkroes op van diverse keukenstijlen, gaande van “veld-tot-vork” restaurants tot avant-garde keukens. De lijst wordt bevolkt door chefs die genoeg talent hebben om een fijn gastronomisch restaurant te runnen, maar die ervoor gekozen hebben om hun expertise in een meer informeel concept te etaleren.

De aanvoerder van de eerste Europese Top 100 + voor Gourmet Casual restaurants werd de Baskische pinxtosbar Ganbara, gelegen in het oude stadsgedeelte van San Sebastián. De zaak wordt al meer dan dertig jaar door dezelfde familie gerund en vandaag staan moeder en zoon, Amaia & Amaiur Ortuzar aan het roer. “Ganbara serveert haar “veld-tot-vork”-keuken al decennia voordat het begrip modieus werd,” aldus Steve Plotnicki, oprichter en bezieler van OAD. “Een bordje gemengde paddenstoelen – hun specialiteit -, glasaal of primeurerwtjes die zo klein zijn dat je ze nauwelijks met je vingers kan oppakken, je mag er steeds zeker van zijn dat wat hier geserveerd wordt van de allerbeste kwaliteit is.”

Lekkere reisbestemmingen

De mediterrane keuken blijkt de ideale casual maaltijd, want in de top vijf prijken naast Ganbara nog de pinxtosbar Pinoxto, de tapasbar El Quim de la La Boqueria en de pizzeria Pep. Op plaats vijf sluipt met Le Baratin ook de Franse keuken binnen.

Er werden ook vijf restaurants van eigen bodem geselecteerd, al zijn die eerder in de hogere regionen van de rangschikking terug te vinden. Hoogst genoteerd staat de Gentse Superette van Kobe Desramaults (plaats 51), gevolgd door restaurant Bruut (76) van Bruno Timperman in Brugge. Op plaats 134 staat La Buvette in Brussel, SAN van Sang-Hoon Degeimbre ook in de hoofdstad bekleedt plaats 157 en Veranda van Davy Schellemans in Antwerpen staat op 190.

Londen en Parijs zijn met respectievelijk 47 en 45 restaurants de sterkst vertegenwoordigde steden in de lijst. Daarna volgen San Sebastian en Barcelona met elk 13 adressen, en Kopenhagen met twaalf. Zo weet je meteen waar naartoe als je van lekker eten houdt op reis.

Nieuwe OAD-lijst herbergt 100 culinaire adresjes voor vakantiegangers doorheen Europa
© Getty Images

De volledige lijst, die werd samengesteld op basis van de meningen van bijna 5000 gepassioneerde restaurantbezoekers is te bekijken via www.opininionatedaboutdining.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content