Jeugdherberg Groeninghe is een nieuwbouw op de bestaande site in de Passionistenlaan in Kortrijk. Er werd 5,1 miljoen euro geïnvesteerd om de vorige jeugdherberg, die sterk verouderd was, slechts over elementaire sanitaire voorzieningen beschikte op de kamers en maar 96 bedden telde, te vervangen.

In de plaats is er nu een hedendaagse, met duurzame materialen gebouwde jeugdherberg die 38 kamers telt, goed voor 123 bedden. Daarnaast zijn er onder meer twee polyvalente ruimtes, een bar en multimediaruimte, een restaurant met selfserviceruimte en volledig ingerichte grootkeuken, en een zelfkookkeuken.

De jeugdherberg, die zal worden uitgebaat door de vzw Vlaamse Jeugdherbergen, werd geopend door Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA).

De opening kadert in een inhaalbeweging voor de jeugdherbergen in Vlaanderen en Brussel die Weyts' voorganger Geert Bourgeois in 2010 lanceerde. Daarbij werd 30 miljoen euro uitgetrokken voor zeven nieuwe jeugdherbergen (oorspronkelijk acht, maar Diest viel weg).

"Oostende werd een jaar geleden geopend, en dit jaar volgen na Kortrijk nog Hasselt, Brugge, Lier en Brasschaat", zegt Stef Gits, de woordvoerder van Toerisme Vlaanderen. Het laatste project, Brussel, is voor ten vroegste binnen twee jaar.

Er zijn in Vlaanderen (en Brussel) momenteel 39 jeugdherbergen (of hostels).

Jeugdherberg Groeninghe is een nieuwbouw op de bestaande site in de Passionistenlaan in Kortrijk. Er werd 5,1 miljoen euro geïnvesteerd om de vorige jeugdherberg, die sterk verouderd was, slechts over elementaire sanitaire voorzieningen beschikte op de kamers en maar 96 bedden telde, te vervangen. In de plaats is er nu een hedendaagse, met duurzame materialen gebouwde jeugdherberg die 38 kamers telt, goed voor 123 bedden. Daarnaast zijn er onder meer twee polyvalente ruimtes, een bar en multimediaruimte, een restaurant met selfserviceruimte en volledig ingerichte grootkeuken, en een zelfkookkeuken. De jeugdherberg, die zal worden uitgebaat door de vzw Vlaamse Jeugdherbergen, werd geopend door Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). De opening kadert in een inhaalbeweging voor de jeugdherbergen in Vlaanderen en Brussel die Weyts' voorganger Geert Bourgeois in 2010 lanceerde. Daarbij werd 30 miljoen euro uitgetrokken voor zeven nieuwe jeugdherbergen (oorspronkelijk acht, maar Diest viel weg). "Oostende werd een jaar geleden geopend, en dit jaar volgen na Kortrijk nog Hasselt, Brugge, Lier en Brasschaat", zegt Stef Gits, de woordvoerder van Toerisme Vlaanderen. Het laatste project, Brussel, is voor ten vroegste binnen twee jaar. Er zijn in Vlaanderen (en Brussel) momenteel 39 jeugdherbergen (of hostels).