Nieuwe centrale controles op Schiphol verlopen soepel

© AFP

Een nieuwe controle van passagiers op Schiphol waarbij 130 controlepunten aan de gates vervangen zij door vijf grote centrale plekkenverloopt soepel.

“Het gaat uitstekend”, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse luchthaven. “Reizigers ervaren het als tamelijk ontspannen.” Zeker enkele tienduizenden reizigers hebben de eerste dag de nieuwe controles ondergaan.

Schiphol heeft de 130 controlepunten aan de gates vervangen door vijf grote centrale plekken waar passagiers door de beveiliging moeten. De controle van mensen en handbagage verloopt volgens de luchthaven nu prettiger en sneller. De security check duurt maximaal tien minuten.

Van de verbouwing profiteren vooral passagiers die vliegen naar intercontinentale bestemmingen. Eenmaal in de taxfreezone kunnen passagiers op hun gemak winkelen en van de horeca gebruikmaken, zonder dat ze bij de gate opnieuw in de rij moeten staan voor een controle. Ook wordt de overstap gemakkelijker voor een deel van de reizigers.

Voor de centrale beveiliging vond een ingrijpende verbouwing plaats, die 400 miljoen euro kostte. Zo is in vertrekhal 2 en 3 van Schiphol een nieuwe verdieping gebouwd om ruimte te maken voor de nieuwe controlepunten. Op drie pieren is een extra laag gebouwd om passagiersstromen van elkaar te kunnen scheiden.

In vertrekhal 1, voor passagiers van Europese vluchten, is het afgelopen jaar al proefgedraaid met de centrale beveiliging.

Schiphol zet de komende tijd extra medewerkers in om alles in goede banen te leiden. Ook worden bouwwerkzaamheden afgerond en dient de scanapparatuur bij de gates nog weggehaald. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content