Nieuwe app waarschuwt voor lawinegevaar

Het gemiddelde aantal doden door lawines in de Alpen blijft steken boven de 100 per jaar en wil maar niet dalen. Ook het toenemend gebruik van lawinerugzakken en piepers en de brede inzet van reddingshelicopters weten het gemiddelde niet te drukken.

Toch zoeken zo’n 16 miljoen Europese off-piste skiërs het gevaar op. Bij iedere afdaling vragen zij zich af of het sneeuwdek stabiel genoeg is. Het Nederlandse Sping BV heeft in samenwerking met berggidsen een app ontwikkeld die het antwoord geeft.

Lawines ontstaan doordat sneeuwlagen zwak met elkaar zijn gebonden door invloeden zoals temperatuur, wind, hellingshoek en de hoeveelheid neerslag. Binnen een dag of zelfs enkele uren, kan het gevaar drastisch toenemen. Voor professionals is het al heel moeilijk om lawinegevaar goed in te schatten, voor de recreatieve skiër geldt dat nog sterker.

De Alpenlanden geven dagelijks een lawinebericht uit met gedetailleerde informatie over lawinegevaar waarmee skiërs theoretisch kunnen inschatten welke afdalingen ze moeten vermijden. Het probleem is dat lang niet alle off-piste skiërs dit bericht iedere dag lezen. Zij die dat wel doen vinden het vaak moeilijk te interpreteren. Een off-piste skiër moet namelijk op elk moment hoogte, hellingshoek en kopmasrichting kennen, ook bij slecht zicht.

SNOPRO beeldt het lawinegevaar af op een skikaart met kleuren die overeen stemmen met de 5 mogelijke niveau’s van lawinegevaar. Hierdoor is is direct te zien waar het wel en niet veilig is. Gebruikers die hun telefoon in de richting van een afdaling wijzen kunnen op SNOPRO direct zien welk lawinegevaar erbij hoort. Door richtingen te vergelijken kunnen skiërs de veiligste route kiezen. Essentiële informatie wordt op die manier eenvoudig toegankelijk voor een groot publiek.

Om SNOPRO mogelijk te maken heeft Sping topografische kaarten van de gehele Alpen getekend en voor elke plek berekend wat de hoogte, hellingshoek en kompas-oriëntatie is. Alle lawineberichten worden dagelijks “vertaald” en ingekleurd op deze kaarten. SNOPRO is ontwikkeld door Sping BV en berggids-in-opleiding Mark Prinsen, in samenwerking met Nederlandse en internationale berggidsen. De app is beschikbaar voor off-piste skiërs en professionals als lawinediensten en berggidsen, bij de start alleen voor de Iphone. Een versie voor Android volgt spoedig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content