Nieuw-Zeeland creëert natuurreservaat in de Stille Oceaan dat 20 maal zo groot is als België

© AFP

Nieuw-Zeeland gaat een groot marien natuurreservaat in de Stille Oceaan beschermen, zo heeft eerste minister John Key bekendgemaakt tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Het gebied zal ongeveer 620.000 vierkante kilometer groot zijn, of zowat 20 keer de oppervlakte van België.

Het beschermde reservaat bevindt zich ter hoogte van de Kermadeceilanden, een duizendtal kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Het reservaat geldt op geologisch vlak als een van de meest verscheiden mariene woongebieden ter wereld. Het telt meer dan dertig onderwatervulkanen en bevat ook de diepste trog op het zuidelijke halfrond.

De commerciële en recreatieve visvangst zal verboden worden in het gebied. Verder zal er ook geen toelating worden gegeven voor de ontginning van olie, gas en mineralen.

“Het ‘Kermadec Ocean Sanctuary’ zal een van ’s werelds grootste en belangrijkste volledig beschermde gebieden worden. Zo zorgen we voor het behoud van belangrijke leefgebieden voor zeevogels, walvis en dolfijnen, bedreigde zeeschildpadden en duizend soorten vissen”, verklaarde Key tijdens zijn speech voor de VN. “De creatie van dit reservaat zal de zeldzame habitats en diersoorten beschermen die van kritisch belang zijn voor de gezondheid van het ecosysteem in de hele zuidelijke Stille Oceaan”, zo reageert Bronwen Golder van Pew Charitable Trusts, een organisatie die actie gevoerd heeft voor de bescherming van het gebied.

Het voornemen van de Nieuw-Zeelandse regering moet wel nog worden goedgekeurd in het parlement. Tegen 1 oktober 2016 moet het mariene natuurreservaat een feit zijn.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content