Nieuw-West: op ontdekking in de proeftuin van Amsterdam

Een lichtinstallatie van Children Of The Light hangt als een aureool boven de toog van het café in De School. © .

De Amsterdamse buurt Nieuw-West zal niet snel op een koelkastmagneet belanden. Daarvoor is het straatbeeld van de naoorlogse uitbreidingswijk te kleurloos en eentonig. Wie achter de façade kijkt, ontdekt echter een maaswerk van creatieve broedplaatsen, duurzame restaurants en ondergrondse nachtclubs.

Met 150.000 bewoners is Nieuw-West het grootste stadsdeel in Amsterdam. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze buurt volledig ontworpen door de beroemde stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. De Westelijke Tuinsteden, zoals Nieuw-West toen genoemd werd, zijn een modernistische uitwerking van de tuinstadideeën die een halve eeuw eerder in de Londense wijk Hampstead voor het eerst vorm kregen.

Vandaag doet de buurt eerder denken aan het Berlijnse Kreuzberg door de mix van oud en nieuw. Relatief lage huurprijzen en een gunstige ligging nabij het centrum zorgen namelijk voor een instroom van jonge mensen en creatieve ondernemers. Die laatsten zien in Nieuw-West een proeftuin voor hun ideeën en initiatieven.

DOEN

Nieuw-West: op ontdekking in de proeftuin van Amsterdam

Nieuw-West is niet de gezelligste buurt om rond te kuieren. Je vindt er bijvoorbeeld zeer weinig originele winkels of uitnodigende buurtpleintjes. De beste manier om deze buurt te verkennen is dan ook met de fiets. Voor 7,50 euro kun je in veel fietswinkels al een fiets huren voor een dag.

Om de hoek van het Van Eesteren Paviljoen – een klein museum over de Nederlandse architect en stadsplanner Cornelis van Eesteren – opende in april dit jaar New Metropolis. Deze dependance van Pakhuis de Zwijger organiseert programma’s en exposities waarin samenwerking met mensen en organisaties uit het stadsdeel zelf centraal staat. ‘Nieuw-West bruist van belofte, ondernemerschap en jong talent. Tegelijkertijd is het stadsdeel kwetsbaar door de opeenstapeling van urgente maatschappelijke uitdagingen. Daarom zijn we juist hier met Pakhuis de Zwijger neergestreken’, zegt initiatiefnemer Egbert Fransen.

dezwijger.nl

Vroeger de ingang van een technische school, nu de entree van De School, een van de beste nachtclubs van Amsterdam.
Vroeger de ingang van een technische school, nu de entree van De School, een van de beste nachtclubs van Amsterdam.

Het team achter de legendarische Amsterdamse nachtclub Trouw opende twee jaar geleden in Nieuw-West De School. Op dezelfde plek waar voorheen de leerlingen van de technische school hun fietsen parkeerden, dansen vandaag elk weekend honderden liefhebbers van elektronische muziek de ziel en het zweet uit hun lijf. Achter de draaitafels staan zowel nationale als internationale top-dj’s – denk aan Job Jobse, Cinnaman en JP Enfant. Toch is De School veel meer dan een van de beste nachtclubs van Amsterdam. Je vindt er een restaurant, café, concertpodium, expositieruimte en sportschool. Ook kunstenaars en jonge creatieve bedrijfjes, zoals Subbacultcha, hebben er hun uitvalsbasis. De School heeft een 24-uurlicentie en is zeven dagen geopend.

deschoolamsterdam.nl

Het Gymlokaal is onderdeel van De School en biedt lessen aan in onder meer yoga, kickboksen, crosstraining, capoeira en barre, een combinatie van ballet, pilates en yoga die wordt uitgevoerd op energieke muziek. Voor een losse les betaal je 12,50 euro, inclusief toegang tot de authentieke kleedkamers uit de jaren 60. Een lust voor het oog én het lichaam.

hetgymlokaal.nl

Yogales volgen in een schoolturnzaal uit de jaren 60 doe je bij het Gymlokaal.
Yogales volgen in een schoolturnzaal uit de jaren 60 doe je bij het Gymlokaal.

ETEN & DRINKEN

Aan het Sloterstrand vind je Hotel Buiten. Geen echt hotel, wel een mooi pand opgetrokken uit gerecycleerde materialen. Terwijl je een bioburger en een lokaal biertje proeft – binnen of op het dakterras – kun je er ook genieten van livemuziek en kunstexposities. Mooi detail is dat Hotel Buiten volledig door buurtbewoners op poten werd gezet. hotelbuiten.nl

Fans van speciaalbiertjes en oldskool arcadehallen halen al enkele jaren hun hart op aan de TonTon Clubs in het centrum en het Westerpark. Begin dit jaar opende een derde vestiging in Nieuw-West aan de Jan Evertsenstraat. In PUCK staan maar liefst zestien flikkerende airhockeytafels opgelijnd (de duotafels zijn een must!), maar je vindt er ook genoeg andere spelletjes. Het is tevens een plek waar je gewoon lekker kunt lunchen, dineren of een cocktail drinken. tontonclub.nl

In De KasKantine eet je lokaal en duurzaam.
In De KasKantine eet je lokaal en duurzaam.

Als het noodlot toeslaat en alle elektriciteits-, gas- en watervoorzieningen het begeven, is de KasKantine wellicht nog de enige plek waar je terechtkunt voor een etentje met vrienden. Het restaurant van sociale ondernemer Menno Houtstra is volledig off the grid en voorziet zelf in zijn energieopwekking en waterzuivering. De groenten op je bord komen uit de aangrenzende moestuin, van lokale organische boeren, of werden gered nadat ze door de supermarkt werden afgewezen. Als er al vlees wordt geserveerd, is dat afkomstig van ‘slachtoffers’, zoals de ganzen rond Schiphol Airport. Nieuw-West is perfect voor Houtstra’s initiatief: ‘Hier is nog plaats om te pionieren en er wonen mensen zonder te veel pretentie.’ De KasKantine opent op 1 juni en blijft iets meer dan een jaar open. kaskantine.nl

De cupcakes en taartjes bij Corner Bakery lijken er wel uitgeperst te zijn door babyeenhoorns op een strikt dieet van glitter en roze marshmallows. Een formule die werkt, want na de opening van een eerste vestiging in Amsterdam Oud-Zuid opende onlangs een tweede Corner Bakery in Nieuw-West. Je kunt er naast Instagramwaardige gebakjes ook een ruim aanbod sandwiches en andere gerechten krijgen. Koningin Wilhelminaplein 60-62.

Corner Bakery
Corner Bakery

ZIEN

Fiets vanuit Oud-West via de Cornelis Lelylaan Nieuw-West binnen en je komt binnen de twee minuten aan je linkerkant een grote muurschildering tegen. Hierachter schuilt De Appel, een vertrouwde plek voor liefhebbers van experimentele hedendaagse kunst. Sinds een jaar verhuisde het kunstcentrum van een grachtenpand in het centrum naar een broedplaats in Nieuw-West. Een bezoek brengen aan De Appel kan van woensdag t.e.m. zaterdag tussen 14 en 18 uur. deappel.nl

Een muurschildering siert de gevel van Broedplaats HW10. Ook kunstcentrum De Appel heeft zo'n muurfresco.
Een muurschildering siert de gevel van Broedplaats HW10. Ook kunstcentrum De Appel heeft zo’n muurfresco.

Dat leegstandsbeheer ook een maatschappelijke rol vervult, bewijzen de initiatiefnemers van Lola Luid. Zij transformeerden het oude lyceum aan de Derkinderenstraat tot een broedplaats voor jong geweld. ‘Ondernemers kunnen hier voor een prikje een lokaal betrekken in ruil voor een bijdrage aan de buurt’, licht kwartiermaker Shai Langen toe.

Lola Luid (Credit: Annelies Verhelst)
Lola Luid (Credit: Annelies Verhelst)

Zo vind je er lokale stichtingen en ateliers van kunstenaars, maar ook een pianist, een fietsenmaker en tassenmaakster Lotte Zunneberg. Vanaf 1 juni is de nieuwe Lola Luid officieel open en kun je er terecht voor een atelierbezoek of een hapje of drankje in de gezellige tuin. Hou ook de onlineagenda in de gaten voor open broedplaatsdagen en speciale events, zoals het muziekfestival Luidruchtig.

lolaluid.nl

Lola Luid is een broedplaats voor jong talent. Zo vind je er ateliers van kunstenaars. (Credit: Annelies Verhelst)
Lola Luid is een broedplaats voor jong talent. Zo vind je er ateliers van kunstenaars. (Credit: Annelies Verhelst)

SLAPEN

Nieuw-West is niet de buurt waar je hotels met originele concepten kunt ontdekken. Wel vind je er het zeer fijne Corendon Vitality Hotel. Je kunt er ontstressen in de spa of gym en ’s ochtends staat er een ontbijtbuffet voor je klaar. Een alternatief is het moderne XO Hotel Couture, met een goede tramverbinding naar het centrum.

corendonhotels.com; xohotels.com

MIJN BUURT

De Belgische Laure Vanrijckeghem woont in Nieuw-West en werkt bij poppodium en cultureel centrum De Melkweg.


Nieuw-West: op ontdekking in de proeftuin van Amsterdam
© KEVIN FAIGNAERT

‘Ik ben anderhalf jaar geleden naar Nieuw-West verhuisd. De groene ruimte en betaalbare woningen trokken me aan. Bovendien is het hier nog niet platgelopen door hipsters. Bij de Marokkaanse supermarkt kennen ze mij intussen en maken we steevast een praatje. Ik hou van dat persoonlijke buurtgevoel. Zoiets vind je nauwelijks nog in de binnenstad. Je merkt ook dat hier de laatste jaren heel wat leuke cafés en broedplaatsen voor kunstenaars en creatieve start-ups bijkomen. Zo woon ik vlak bij WOW, een hostel dat tegelijkertijd een werkplek biedt aan afgestudeerde kunstenaars. Een van mijn favoriete plekken in de zomer is het Sloterstrand. Je kunt er heerlijk chillen en zwemmen, en het is er helemaal niet zo druk. Af en toe ga ik naar de lokale markt aan Plein 40-45. Daar kun je voor een prikje groenten, fruit of een nieuw T-shirt op de kop tikken.’


We reisden met de Thalys van Brussel-Zuid naar Amsterdam in minder dan 2 uur. Thalys.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content