Nieuw op de lijst van werelderfgoederen

© AFP

De historische stad Jeddah in Saoedi-Arabië of de tabaksfabriek Van Nelle in Rotterdam, het zijn maar twee van de vele nieuwkomers die de Unesco in het Qatarese Doha heeft toegevoegd aan haar werelderfgoedlijst.

Andere nieuwkomers zijn bijvoorbeeld de grot van Chauvet in de Ardèche en drie getuigen van de transportwoede van de mens: het Grote Kanaal in China, de duizenden kilometers van het Inca-wegennet in de Andes en een deel van de Zijderoute, de handelsroute die de kostbaarheden van Azië naar Europa bracht. Myanmar, het land vroeger bekend als Birma, krijgt zijn eerste Unesco-site. Ook werd de Okavangoielta in Botswana als duizendste wonder op de erfgoedlijst aangenomen.

Werelderfgoed in Nederland

De fabriek Van Nelle is het tiende erkende erfgoed van Nederland, naast bijvoorbeeld de Waddenzee, de Amsterdamse grachten en Willemstad, de hoofdstad van het Caraïbische Curaçao, een van de ‘landen’ binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De erkenning betekent, naast wereldwijde reclame voor het gebouw, dat de overheid zich verplicht tot

goed beheer van het object.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb reageerde verheugd. “Rotterdam is onbetwist dé architectuurstad van Nederland. Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen. De Van Nellefabriek is één van die iconen; een gebouw dat uniek is voor zijn tijd, in materiaal en vorm en vanuit sociaal oogpunt”, klonk het. Inmiddels is de fabriek, onder de naam Van Nelle Fabriek, al jaren succesvol in gebruik als kantoor- en locatie voor evenementen.

Historische stad Jeddah

Tweede nieuwkomer is de historische stad Jeddah, “vanaf de 7e eeuw een van de belangrijkste havens op de handelsroutes naar India”. “Hier kwamen de goederen met bestemming Mekka toe”, aldus de Unesco.

Overigens negeerde de erfgoedorganisatie van de Verenigde Naties het advies van ICOMOS, de International Council on Monuments and Sites. Die ngo stelde voor de goedkeuring uit te stellen, omdat een groot deel van de stad de voorbije 50 jaar te veel wijzigingen had doorstaan.

Ook nieuw op de lijst zijn de citadel van Erbil in het Koerdische gebied van Irak, een versterkt fort op een plateauvormige heuvel, de oud-Griekse stad Pergamon in Turkije, de grotten van Maresha en Bet Guvrin in Israël en ook Bursa en Cumalikizik als getuigen van de geboorte van het Ottomaanse rijk.

De buurlanden

Bij de buurlanden heeft niet alleen Nederland een nieuwe Unesco-site. In Duitsland werd het Benedictijnerklooster Corvey in Höxter (Noord-Rijnland-Westfalen) erkend.

Bij de zuiderburen kreeg de grot van Chauvet de erkenning. De grot in de Ardèche is gesierd met muurschilderingen uit het Paleolithicum die gelden als de oudste ter wereld.

De meer dan duizend tekeningen zijn meer dan 36.000 jaar oud. De grot werd pas in 1994 ontdekt. Het wonder der vroege mensheid is niet te bezichtigen door het publiek, toeristen moeten het stellen met een kopie.

Mede hierdoor zijn de schilderingen goed bewaard, in tegenstelling tot die in de meer bekende grotten van Lascaux, die aangetast worden door de koolstofdioxide uit de ademhalig van bezoekers.

Andere Europese nieuwkomer zijn de heuvels met wijngaarden van Piëmonte in Noord-Italië.

Andere nieuwkomers

In Zuid-Amerika gaat de erkenning naar Qhapac Ñan, het Inca-wegenstelsel in de Andes, met bijbehorende gebouwen, in de landen Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador en Peru. Het wegenstelsel is 30.000 kilometer lang. Voorts erkent de Unesco ook de Maya-stad Calakmul op het schiereiland Yucatan in Mexico.

In het Verre Oosten zijn er al acht nieuwkomers, waaronder de zijdefabriek Tomioka in de Japanse prefectuur Gunma, ten noordwesten van Tokio. Voorts zijn er de versterkte stad Namhansanseong nabij de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, het immense Grote Kanaal in China waarvan de bouw reeds in de vijfde eeuw voor Christus startte en het Chang’an-Tianshan-gedeelte van de zijderoute in China, Kazachstan en Kirgizstan.

Voorts ook de waterput toegankelijk met trappen Rani-ki-Vav in het Indiase Patan, de overblijfselen van de stad Shahr-i Sokhta in Iran en de resten van drie oude Pyu-steden in Myanmar: Halin, Beikthano and Sri Ksetra. Voor Myanmar gaat het om de eerste site op de Unesco-lijst. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content