Nieuw museum over de Amsterdamse grachtengordel

Amsterdam krijgt er een nieuw museum bij: een grachtenmuseum gevestigd in één van de mooiste grachtenpanden.

Amsterdam krijgt er een nieuw museum bij: een grachtenmuseum gevestigd in één van de mooiste grachtenpanden.

Het Grachtenhuis aan de Herengracht 386, één van de mooiste grachtenpanden in de Nederlandse hoofdstad, opent op 15 april de deuren, maakten de initiatiefnemers bekend. De permanente tentoonstelling heeft als thema de aanleg van de grachtengordel in de Gouden Eeuw.

Daarnaast zullen er wisselende exposities te zien zijn die in samenwerking met een stuurgroep met kunstkenners als Wim Pijbes van het Rijksmuseum en Paul Spies van het Amsterdams Historisch Museum opgezet worden.

Het nieuwe museum zal ook een informatiecentrum vestigen en nauw samenwerken met het Rijksmuseum dat de grootste collectie kunst uit de Gouden Eeuw bezit. Het Rijksmuseum richt zich als het ware met de kunst voor binnen uit die periode en het Grachtenmuseum met de kunst buiten en vormen zo een mooie aanvulling op elkaar.

In Het Grachtenhuis wordt het verhaal verteld van de Amsterdamse grachtengordel. In augustus vorig jaar kreeg dit stukje Nederland de werelderfgoedstatus van Unesco. De grachten in Amsterdam worden jaarlijks door drie miljoen toeristen bezocht.

De aankoop van het pand, de restauratie en de exposities zijn betaald door ondernemer Gerard Krans. Alleen al de aankoop kostte 7 miljoen euro. Bezoekers moeten vooraf kaartjes kopen via het internet en worden tijdens hun bezoek ingedeeld in vooraf geboekte tijdsblokken.

Belga/MS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content