Nieuw museum in Antwerpen met werk van Goya en Munch opent dit najaar

© Museum De Reede

Aan de Antwerpse Scheldekaaien zijn in een pand pal tegenover Het Steen de werken aangevat voor een nieuw museum rond grafiek dat nog dit najaar de deuren moet openen.

Museum De Reede is een privé-initiatief van de Nederlandse verzamelaar Harry Rutten, die al langer een permanente locatie zocht voor zijn rondreizende collectie van tekeningen, etsen en lithografieën van voornamelijk Francisco Goya, Edvard Munch en Félicien Rops. Het stadsbestuur verwelkomt het museum alvast met open armen.

Rutten beschikt zelf over een collectie van een tweehonderdtal stukken – waarvan meer dan de helft van de hand van Goya zijn – en wil die aanvullen met bruiklenen van andere (buitenlandse) musea. “Ik wil er ook geen ‘dood’ museum van maken”, zegt hij. “Er komen lezingen en drie tijdelijke expo’s per jaar en studenten zullen onze stukken letterlijk en figuurlijk tegen het licht kunnen komen houden.”

De Reede moet op termijn jaarlijks zowat 25.000 bezoekers kunnen lokken, denkt Rutten. “We hebben een stichting opgericht en die heeft voldoende fondsen om die eerste jaren te overbruggen”, zegt hij. “We vragen ook geen subsidies en willen zelf uit de kosten komen.”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is alvast in zijn nopjes. “De stad krijgt als het ware een nieuw museum cadeau”, zegt hij. “Het verheugt me enorm dat de prachtige collectie van Harry Rutten hier om de hoek van het stadhuis te bewonderen zal zijn, en bovendien tegenover de toekomstige toeristische balie in Het Steen én de aanmeerplaats van de cruiseschepen.”

De Reede zal met de stad samenwerken op publicitair vlak, en wil ook een samenwerkingsverband op poten zetten met twee andere private Antwerpse musea: het Eugeen Van Mieghem Museum en het Maurice Verbaet Art Center. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content