Nieuw Joods museum in Warschau

Dat opende op 19 april 2013, precies zeventig jaar nadat in het getto in Warschau de opstand tegen de nazi’s begon. Het museum staat trouwens op de plaats van het voormalige Joodse getto, vlakbij het beroemde monument van de Helden van het Getto.

De Holocaust komt uiteraard aan bod, maar het museum wil nadrukkelijk méér bieden. Niet alleen de Tweede Wereldoorlog, maar de duizend jaar Joods-Poolse geschiedenis daarvoor en de zeventig jaar daarna vormen de hoofdmoot van de collectie.

Vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog woonden er 3,3 miljoen Joden in Polen die op allerlei manieren hun stempel op de Poolse geschiedenis drukten. In Lodz speelden Joodse kooplieden bijvoorbeeld een belangrijke rol in de textielhandel. In het oosten van Polen herinneren nog slechts enkele synagogen en begraafplaatsen aan de verdwenen wereld van de Joodse sjtetls, kleine dorpjes waar hoofdzakelijk orthodoxe gelovigen woonden.

Het museum zal tentoonstellingen organiseren, maar ook lezingen, zomercursussen en culturele evenementen. Pas volgend jaar zal de permanente collectie op punt staan. Het museum zal dan acht galerieën tellen met een totale oppervlakte van vierduizend vierkante meter.

De Finse architect Rainer Mahlamäki stond in voor het ontwerp. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content