Nieuw bestuur en beleid moeten voortbestaan Olmense Zoo verzekeren

© Belga

De Olmense Zoo in Balen werkt, na de intrekking van een noodzakelijke uitbatingsvergunning door problemen met het dierenwelzijn, volop aan een nieuwe aanpak.

De vroegere baas heeft plaatsgemaakt voor een nieuw bestuur. Intussen werden volgens het management ook alle actiepunten uit het laatste proces-verbaal aangepakt en is een nieuwe uitbatingsvergunning aangevraagd.

Eerder deze maand raakte bekend dat de Olmense Zoo de deuren moet sluiten nadat tijdens inspecties herhaaldelijk problemen waren vastgesteld op het vlak van dierenwelzijn. Ook het gerecht in Turnhout startte een onderzoek naar de omstandigheden in het dierenpark.

Met een hele lijst maatregelen wil de zoo haar voortbestaan verzekeren. Men wil “de lat op het vlak van dierenwelzijn hoger leggen” en “stap voor stap de Olmense Zoo omvormen tot een modeldierentuin”.

Zo is de Zoo, zo vermeldt het persbericht, geen bvba meer, maar werd het een vzw, met een nieuw bestuur. “Het management van de Olmense Zoo werd overgedragen aan de kinderen Els en Wim Verheyen, samen met Koen Van Rompaey, voorzitter van de vzw Olmense Zoo. Karel Verheyen, die de dierentuin gedurende 22 jaar gestalte gaf en uitbouwde, zet een stapje opzij”, klinkt het in een persbericht.

61 verbeterpunten

Een op te richten adviesraad moet het bestuur begeleiden met vragen over ethiek, dierenwelzijn en de opvoedkundige rol als dierentuin. De kweekprogramma’s voor dieren worden bekeken en er wordt onderzocht of de zoo kan toetreden tot EAZA, de European Association of Zoos and Aquaria.

“De 61 inhoudelijke verbeterpunten uit het laatste pv vanwege het Vlaams ministerie voor Dierenwelzijn werden één voor één aangepakt”, klinkt het nog. “Inspecteurs brachten een nieuw bezoek aan onze zoo. We kregen de kans om onze aanpassingen te tonen en te duiden en kijken uit naar hun oordeel.”

Om die redenen werd een officiële aanvraag gedaan voor een nieuwe uitbatingsvergunning. Het bestuur hoopt zo de toekomst duurzaam te verzekeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content