New York wil verhuur woningen via Airbnb beperken

© iStock

De Amerikaanse staat New York gaat de strijd aan met Airbnb.

Zaterdagavond werd een wetsvoorstel gestemd die het eigenaars verbiedt om hun woning voor minder dan 30 dagen te verhuren. Er worden boetes voorzien tot 7.500 dollar (6.650 euro). Dat schrijven Amerikaanse media.

In de staat is het momenteel verboden om delen van een huis te verhuren. New York wil zo vermijden dat huiseigenaars illegale hotels runnen. Het initiatief van het wetsvoorstel dat zaterdagavond gestemd werd, komt van Linda Rosenthal, democratisch lid van de New York State Assembly.

“Airbnb heeft de voorbije jaren de wetten geschonden die betaalbare woningen en huurders beschermen”, zet Rosenthal. “Deze nieuwe wet betekent een belangrijk en sterk signaal dat we hard werkende families en comfortabele, betaalbare huisvesting steunen.”

Met het nieuwe verbod riskeren eigenaars die hun huis toch verhuren een boete van 1.000 dollar (887 euro) bij de eerste overtreding, 5.000 dollar (4.434 euro) bij de tweede en tot 7.500 dollar (6.650 euro) voor herhaaldelijke overtredingen. De wet moet nog wel getekend worden. Volgens sommige media kan gouverneur Andrew Cuomo de wet verwerpen of goedkeuren.

Airbnb denkt dat New York een akkoord heeft gesloten met de hotelindustrie in de staat. “Het is teleurstellend, maar niet verrassend”, zei Josh Meltzer van Airbnb New York. “Maar laat ons duidelijk zijn: dit is echt een slecht wetsvoorstel, dat het voor duizenden inwoners van New York nog moeilijker zal maken om hun rekening te betalen.”

Het verzet tegen Airbnb komt niet alleen uit de VS. Het Berlijnse stadsbestuur besliste begin juni om een verbod in te stellen op het verhuren van een volledige woonst aan toeristen. Daardoor kunnen Berlijnse eigenaars sindsdien enkel een kamer doorverhuren, en niet langer hun volledige appartement of woning. Doen ze dat toch, riskeren ze een boete die kan oplopen tot 100.000 euro. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content