New York bant de sigaret nu ook in parken

Een sigaretje na de picknick of na een concert in Central Park: het behoort definitief tot het verleden.

In New Yorkse parken en op stranden geldt voortaan een algemeen rookverbod. Wie toch nog met een (rokende) sigaret betrapt wordt, moet minstens 50 dollar betalen. In speciale gevallen kan dat zelfs oplopen tot 250 dollar.

Het strikte rookverbod treft ongeveer 1.700 parken en 20 kilometer strand. Ook Times Square en Herald Square behoren tot het gebied. Na de koffie in een van de bistro’s daar moet de sigaret dus in het pakje blijven.

Uithangborden in Central Park informeren al enkele weken dat het vanaf 23 mei gedaan is met de rook. Hoewel er zondag nog enkele sigaretten te zien waren, is het aantal actieve rokers in parken al jaren een uitzondering.

Het stadsbestuur had begin februari na maandenlange debatten de strikte regeling voorgesteld. “Het verbod helpt ons om de parken nog schoner te maken”, klonk het bij het bestuur. Studies hebben gezegd dat passief roken onder de blote hemel, wanneer men zich op een kleine meter van de roker bevindt, even gevaarlijk is als passief roken in een gesloten ruimte.

Het verbod kent ook tegenstanders: “Wij zijn op weg naar een totalitaire maatschappij, als New Yorkers verplicht worden zich aan zulke regels te onderwerpen”, zei Manhattans gemeenteraadslid Robert Jackson. Jachson is zelf marathonloper en niet-roker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content