De eersten op de top van de hoogste berg ter wereld (8.848 meter) waren de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Nepalese sherpa Tenzing Norgay. De expeditie duurde twee maanden en mobiliseerde meer dan 300 mensen met acht ton materiaal.

Het exploot veranderde het alpinisme grondig. Sinds 29 mei 1953 hebben minstens 4.364 mensen de top van de berg bereikt, dit seizoen al 512 mensen. De Everest kostte ook aan minstens 300 mensen het leven, van wie zes dit seizoen, aldus functionarissen.

Sommigen klagen heden ten dage de commercialisering en vervuiling van de Everest aan. (Belga/MS)

De eersten op de top van de hoogste berg ter wereld (8.848 meter) waren de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Nepalese sherpa Tenzing Norgay. De expeditie duurde twee maanden en mobiliseerde meer dan 300 mensen met acht ton materiaal. Het exploot veranderde het alpinisme grondig. Sinds 29 mei 1953 hebben minstens 4.364 mensen de top van de berg bereikt, dit seizoen al 512 mensen. De Everest kostte ook aan minstens 300 mensen het leven, van wie zes dit seizoen, aldus functionarissen. Sommigen klagen heden ten dage de commercialisering en vervuiling van de Everest aan. (Belga/MS)