Nepal verlengt klimvergunningen voor Mount Everest met twee jaar

© iStockphoto

Nepal heeft de klimvergunningen met twee jaar verlengd voor alle expedities op de Mount Everest die in 2015 afgelast werden wegens natuurrampen.

Dat hebben de autoriteiten gezegd. “De beslissing geldt voor alle klimexpedities in het land die vorig jaar afgelast werden wegens de aardbevingen en lawines”, zei Gyanendra Shrestha, een functionaris van het ministerie van Toerisme.

“In totaal moesten 103 teams hun expeditie annuleren, dus zullen er meer dan 700 klimmers zijn van wie de vergunning verlengd moet worden. Daarvan zullen 357 vergunningen voor Everest-expedities zijn”, zei hij.

Kort seizoen

Twintig bergbeklimmers kwamen in april 2015 in het basiskamp van de Everest om het leven toen een aardbeving daar een lawine teweegbracht. Zogeheten “ijsdokters” reisden vorige week naar het basiskamp om ladders en touwen vast te maken voor de beklimmingen.

Naar de top van de Everest kan van half mei tot eind mei geklommen worden, maar de voorbereidingen beginnen maanden eerder. Sherpa’s brengen daarbij voorraden naar boven voor de expedities.

Een klimmer betaalt 11.000 dollar voor een vergunning voor de beklimming van de Everest. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content