Nederlandse touroperator Oad failliet

De Nederlandse reisorganisatie Oad is door de rechtbank van Almelo failliet verklaard. Dat heeft topman Julius ter Haar bevestigd.

Reizigers van Oad hoeven zich geen zorgen te maken, nu de reisorganisatie failliet is verklaard, liet een woordvoerster van de Nederlandse Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) weten, waarbij Oad is aangesloten.

Of er ook Belgische reizigers gedupeerd zijn is nog niet duidelijk. Maar volgens het Belgische Garantiefonds Reizen zouden ook zij in principe gedekt moeten zijn wanneer ze geboekt hebben in Nederland of via een website met een”.nl”-extensie.

Oad zat al geruime tijd in financiële moeilijkheden. In maart van dit jaar meldde het bedrijf nog dat het zich genoodzaakt zag 170 banen te schrappen. “Wij hebben van doen gehad met het slechte economische klimaat en de teruglopende omzetten in de reisbranche”, verklaart Ter Haar.

Totale verrasssing

Het uiteindelijke faillissement komt volgens hem doordat net niet op tijd aan een kapitaalseis van de Rabobank kon worden voldaan. Zondagavond werd wel overeenstemming bereikt met een groep externe investeerders, maar toen was het al te laat.

Er wordt nu gekeken naar de mogelijkheid van een doorstart, maar volgens Ter Haar is het nog maar de vraag of dat haalbaar is. Oad was zowel touroperator als reisbureau en organiseerde vakanties naar meer dan 60 landen in de wereld. Het bedrijf verzorgde sinds 1988 onder meer de reizen voor supporters van het Nederlands voetbalelftal naar grote internationale toernooien. Het in 1924 opgerichte familiebedrijf telde bij faillissement goed 140 winkels en er werkten ongeveer 1.750 mensen.

De Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten is “totaal verrast” door het faillissement van Oad. “Ik heb zelf onlangs bij Oad nog een reisje voor een weekend naar Disneyland geboekt”, zei vakbondsbestuurder Brigitta Paas. “Zo onverwacht komt dit.” De curator heeft de vakbond inmiddels laten weten collectief ontslag te zullen gaan aanvragen voor al het personeel. De werknemers is gevraagd voorlopig gewoon door te werken. Paas zei te verwachten dat begin november duidelijk wordt of er een doorstart kan worden gemaakt.

Mensen die al op vakantie zijn kunnen hun reis volgens haar zonder extra kosten afmaken. Iedereen die nog op reis moet gaan, krijgt ofwel zijn geld terug of krijgt een vervangende reis aangeboden.

Oad zelf laat via zijn website weten dat er ook nog steeds nieuwe boekingen, wijzigingen en annuleringen worden aangenomen. “De betalingen die vanaf nu worden gedaan, zullen door de curator, als de reis niet wordt uitgevoerd, worden terugbetaald”, aldus de reisorganisatie. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content