Nederlanders spreken het beste Engels

© iStockphoto

Net als vorig jaar blijkt dit jaar opnieuw uit de English Proficiency Index dat Nederlanders de beste Engels taalkennis in de wereld hebben. België valt met een twaalfde plaats net buiten de top tien.

EF Education First maakte dit jaar voor de zevende keer een ranglijst van de beste non-native Engelssprekende landen ter wereld. Net als vorig jaar voert Nederland de lijst van tachtig onderzochte landen aan.

De English Proficiency Index rangschikt tachtig landen en gebieden op basis van gegevens en resultaten van de EF Standard English Test uitgevoerd onder meer dan een miljoen volwassenen. Deze standaardtest wordt wereldwijd gebruikt onder duizenden scholen, bedrijven en overheden om de kennis van het Engels te bepalen.

Nederland laat gemakkelijk landen als Zweden en Denemarken (tweede en derde in de lijst) achter zich en vergroot de voorsprong op Duitsland en Belgie. Het verschil is het grootst onder jongeren. Nederlandse jongeren scoren aanmerkelijk beter dan de jongeren in de buurlanden. Dat is vooral te danken aan de vroegere start van Engelse lessen voor de Nederlandse jeugd. In Vlaanderen beginnen leerlingen vaak pas op de middelbare school met Engelse les, in Nederland start men al met Engels op de basisschool.

In het algemeen scoren vrouwen beter dan mannen op de test maar in Nederland is het andersom: Nederlandse mannen doen het net iets beter dan Nederlandse vrouwen.

De taaltest kijkt overigens niet naar de Engelse uitspraak.

Nog enkele opmerkelijke resultaten uit het onderzoek:

Vrouwen spreken in het algemeen beter Engels dan mannen, maar in bepaalde regio’s is het verschil kleiner geworden.

In Europa is de kennis van het Engels het grootst: acht van de landen in de top tien liggen in Europa. Landen in het Midden-Oosten zijn terug te vinden als hekkensluiter van de lijst.

Met negen landen is Afrika voor het eerst als aparte regio in de EF EPI opgenomen. Uit de resultaten blijkt dat in Afrika het verschil tussen de seksen het grootste is: Afrikaanse vrouwen scoren beter dan mannen én boven het internationale gemiddelde.

Azië heeft na Europa de beste Engelse taalvaardigheden, maar de verschillen tussen individuele landen zijn er het grootst.

Ondanks de aanzienlijke uitgaven aan onderwijs in Latijns-Amerika scoort deze regio nog steeds lager dan het wereldwijde gemiddelde.

Engelse taalvaardigheden worden gelinkt aan economische voorsprong, sociale ontwikkeling en innovatie. In landen met betere Engelse taalvaardigheden is doorgaans sprake van hogere inkomens, een hogere levensstandaard en meer investeringen en onderzoek en ontwikkeling.

De volledige ranglijst

Zeer hoog

1. Nederland

2. Zweden

3. Denemarken

4. Noorwegen

5. Singapore

6. Finland

7. Luxemburg

8. Zuid-Afrika

Hoog

9. Duitsland

10. Oostenrijk

11. Polen

12. België

13. Maleisië

14. Zwitserland

15. Filippijnen

16. Servië

17. Roemenië

18. Portugal

19. Hongarije

20. Tsjechië

21. Slowakije

Gemiddeld

22. Bulgarije

23. Griekenland

24. Litouwen

25. Argentinië

26. Dominicaanse Republiek

27. India

28. Spanje

29. Hong Kong

30. Zuid-Korea

31. Nigeria

32. Frankrijk

33. Italië

34. Vietnam

35. Costa Rica

Laag

36. China

37. Japan

38. Rusland

39. Indonesië

40. Taiwan

41. Brazilië

42. Macau

43. Uruguay

44. Mexico

45. Chili

46. Bangladesh

47. Oekraïne

48. Cuba

49. Panama

50. Peru

51. Colombia

52. Pakistan

53. Thailand

54. Guatemala

55. Ecuador

56. Tunisië

57. Verenigde Arabische Emiraten

Zeer laag

58. Syrië

59. Qatar

60. Marokko

61. Sri Lanka

62. Turkije

63. Jordanië

64Azerbaijan

65. Iran

66. Egypte

67. Kazakhstan

68. Venezuela

69. El Salvador

70. Oman

71. Mongolië

72Saudi Arabia

73. Angola

74. Koeweit

75. Kameroen

76. Algerije

77. Cambodja

78. Libië

79. Irak

80. Laos

Partner Content